Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EU Informális Sportigazgatói Értekezletet tartott a soros lengyel elnökség

Létrehozva: 2011. december 19.
Módosítás: 2011. december 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 

A lengyel elnökség szervezésében 2011. december 14-16. között rendezték meg az EU informális sportigazgatói értekezletet, a lengyelországi Gdanskban. A tanácskozáson a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának munkatársai képviselték hazánkat.

A Sportigazgatói Értekezlet több mint 10 éves múltra tekint vissza. Évente kétszer, az aktuális európai sportpolitikai témák megvitatására rendezik meg. A Lisszaboni Szerződés életbe lépését követően az informális sportigazgatói tanácskozások beépültek az EU soros elnökség eseményeinek és munkájának rendszerébe.

A magyar uniós elnökség láthatóan hagyományt teremtett, amikor az elnökség végére időzítette az uniós sportigazgatókat egy asztal köré ültető, a fél éves elnökségi munkát szimbolikusan lezáró, értékelő sportigazgató értekezletet, amely többek között lehetőséget ad a meghívott civil sportszervezeteknek arra, hogy megfogalmazzák javaslataikat, hozzászólásaikat az uniós feladatokkal és felvetésekkel kapcsolatban.

Az uniós sportigazgatói ülés kiemelten foglalkozott „a jó kormányzás a sportban” és „az alulról szerveződő sport pénzügyi támogatása” témákkal.

A jó kormányzás fogalmának az Európai Unió nagy figyelmet szentel. E kérdéskörben elemzik a jól szervezett sportstruktúra ismérveit, az átlátható és demokratikus szervezeti felépítést, a pénzügyi elszámoltathatóság fontosságát, valamint a sportágakon belüli szolidaritás szerepét is. A lengyel elnökség a jó kormányzás témájában az autonóm sportszervezetek és az állam szerepének megvitatását tűzte napirendre. Ez a kapcsolódási struktúra ugyanis a különböző tagállamokban jelentősen eltér.

Az ülés másik kiemelt témájaként a sport finanszírozását, azon belül is az alulról szerveződő, úgynevezett „grassroots” sportok financiális hátterét elemezték. (Ezek az ún. grassroots struktúrák nem azonosak a hazai egyesületi hálózattal − sokkal inkább helyi szinten megvalósuló, a lakosság egészét bevonni kívánó sportkezdeményezésekről szólnak.) Az EU köztudottan nem kíván a versenysport területén fellépni, azt önálló piaci szegmensként kezeli. Bár sok olyan témával is foglalkozik, amely az élsporthoz közvetetten kötődik, az alulról szerveződő sport támogatása kifejezetten szabadidős szegmens, ezért e kérdéskör a magyar elnökség alatt is kiemelt prioritásként szerepelt.

A Sportigazgatói Értekezlet végén a lengyel elnökség szimbolikusan átnyújtotta a stafétabotot a soron következő, 2012. január 1-jétől ügyvivő dán elnökségnek, amely 2012 júniusára tervezi a következő sportigazgatói ülést.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...