Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre bővül a Start program kedvezményezetteinek köre

Létrehozva: 2006. november 24.
Módosítás: 2006. november 24.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda
2006. november 24.
A pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeresen elősegítő Start program jövőre további hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkába állásához is nyújt majd támogatást. Az eddig csaknem 20 ezer pályakezdő fiatal elhelyezkedését segítő program kedvezményeit a kormány 2007. július 1-jétől kiterjeszti a gyermekgondozás, vagy közeli hozzátartozó ápolása után a munkaerőpiacra visszatérőkre, valamint az 50 éven felüliekre, továbbá más hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküliekre is.
A kormány szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a Start programról, amely megállapítja, hogy a 25 év alatti pályakezdő, illetve a 30 év alatti diplomás fiatalok elhelyezkedését segítő Start-kártyát a program 2005. október 1-jei indulása óta több mint 40 ezer fiatal váltotta ki. A program lényege, hogy jelentős kedvezményt kapnak azok a munkáltatók, akik pályakezdőket alkalmaznak. Az első évben csupán 15 százalékos, a program második évében pedig 25 százalékos közterhet kell fizetniük.
A jövőre induló Start Plusz program célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan állást keresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak. Az őket foglalkoztató munkaadó két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A munkáltatónak ráadásul az első évben a munkavállaló munkabérének mindössze 15 százalékát, a második évben pedig csupán 25 százalékát kell megfizetnie járulékként.
A szintén jövőre induló Start Extra program azoknak a tartósan állást keresőknek nyújt segítséget, akiknek nehezebb elhelyezkedniük életkoruk vagy alacsonyabb iskolai végzettségük miatt. Az ő alkalmazásuk esetén a foglalkoztató két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, az első évben pedig a járulékfizetési kötelezettség alól is, a második évben ugyanakkor csak a bruttó kereset 15 százalékát kell megfizetni közteherként.
A Start Plusz és Start Extra kártyákat – hasonlóan a már régebb óta igényelhető Start-kártyákhoz – az APEH-kirendeltségeken lehet majd kiváltani 2007. július 1-től. A Start Plusz és Start Extra Programban a járulékkedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszerese esetén jár. Efölött az általános szabályok az irányadóak. A Start programnál a minimálbér másfélszerese, felsőfokú végzettségűek esetében pedig a minimálbér kétszerese után jár a járulékkedvezmény.
A Start Plusz és Start Extra Program 2007. július 1-jével indul. Jövőre várhatóan 4,1 milliárd forint lesz a forrásigénye. 2008-ban a kormány ennek már több mint a háromszorosával, csaknem 14 milliárd forinttal számol.
Danks Emese
kormányszóvivő
Ugrás vissza Ugrás vissza...