Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vasúttársaság a MÁV-START július 1-jei elindulásával számol

Létrehozva: 2007. június 21.
Módosítás: 2007. június 21.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2007. 06. 21.

A MÁV ZRt. engedélykérelmeivel és a MÁV-START személyi kérdéseivel kapcsolatban a vasúttársaság a következő tájékoztatást adja.

A szükséges engedélyek megszerzése

A vasúti közlekedésről szóló törvény (Vtv) rendelkezései alapján a MÁV ZRt. egyidejűleg több engedélykérelmet is benyújtott a Magyar Vasúti Hivatalhoz, amely kérelmek, illetve az azokhoz kapcsolódó dokumentumok elkészítése, egyeztetése és belső jóváhagyása  - komplexitása miatt - a vártnál több időt vett igénybe.    

  • A MÁV-START engedélykérelme kapcsán folyamatos az egyeztetés a MÁV és a Vasúti Hivatal között, a Hivatal által kért kiegészítéseket a vasúttársaság az egyeztetések mentén folyamatosan teljesíti, az átdolgozott kérelem alapján komoly esélyt látunk arra, hogy az új határozat megfelelő időben megszületik és a július 1-jei induláshoz a szükséges engedélyt MÁV-START Zrt. megfelelő időben megkapja.
  • Pályaműködtetésre vonatkozó hatósági engedély:

A Vtv. az uniós irányelvben foglaltak alapján tevékenységalapú engedélyezési rendszert vezetett be.

Az engedélyezési szabályrendszer további alapelve, hogy a működési engedélyt - akár a vasúti pályahálózat működtetésére, akár valamely vállalkozó vasúti tevékenység végzésére vonatkozik - egy meghatározott vasúti pályahálózat vonatkozásában adják ki.

A MÁV Zrt. engedélykérelmét benyújtotta, a jogszabályi elírások szerint önálló rendszerként. A szóban forgó tevékenység a korábban hatályos Vtv. szerint nem volt hatósági engedélyköteles.

Háttérinformáció - a Vasúti Hivatal közleménye

„Egyes sajtóhírekkel ellentétben a MÁV Zrt. rendelkezik a megfelelőséget tanúsító személyszállítási és áruszállítási engedéllyel...A Magyar Vasúti Hivatal feladata igazolni, hogy a 2185/2005.(IX.9.) Korm. határozatban foglalt szerkezetátalakítás után a MÁV Csoport tagjai külön-külön és egészében is megfeleljenek azoknak a szakmai minimumfeltételeknek, amelyeknek az Európai Unió minden tagországa Romániától Írországig megfelel. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő hivatalos eljárások az áruszállítási, személyszállítási és pályavasúti tevékenységek szétválasztását semmilyen módon nem hátráltatják, vagy akadályozzák meg....Jelenleg a Magyar Vasúti Hivatalnál tizenkét olyan működési engedéllyel kapcsolatos eljárás van folyamatban, amelynek célja a korábbi magyar engedélyeknek az Európai Unió normái szerinti engedéllyel való felváltása. Az átalakuló MÁV Csoport engedélyei ezek közé tartoznak." (Magyar Vasúti Hivatal közleménye a vasúttársaságok engedélyezéséről, 2007. június 14.)

Személyi kérdések

Devecz Miklós a szolgáltatásfejlesztésre helyezte a hangsúlyt: nevéhez fűződik az ütemes menetrend kiterjesztése és üzemszerű működtetése. Ebben a vonatkozásban a szükséges, és a vállalatvezetés részéről támogatott fordulatot képviselte az átalakításban.

Ugyanakkor a vasút komplex rendszer, az üzemeltetés műszaki-technológiai folyamatok bonyolult láncolata. A szolgáltatásfejlesztés és a vasútüzem biztonságos működtetése közötti összhang megteremtése nélkülözhetetlen. Az együttműködés nem volt problémamentes, így az átalakítás és a fejlesztések végrehajtásához nem tudta megszerezni a kellő támogatást.

Dr. Mosóczi László a MÁV-START július 1-jétől kinevezett vezérigazgatója az átalakítás és szemléletváltás közismerten elkötelezett képviselője. A MÁV ZRt. üzletági általános vezérigazgató-helyetteseként végzett eddigi tevékenységével szakmai felkészültségét, konszenzuskészségét és integráló képességét egyaránt bizonyította. A személyszállítás színvonalas és hatékony működéséért tenni akaró, a változások iránt elkötelezett új összetételű menedzsment révén a MÁV vezetése biztosítottnak látja a reformléptékű átalakítás zökkenőmentes továbbvitelét.    

Devecz Miklós vezérigazgatói megbízatása a MÁV-START Zrt.-nél 2007. június 30-ával jár le, egyidejűleg a MÁV ZRt. Személyszállítási Üzletágánál betöltött főigazgatói pozíciójából - a pozíció megszűnésére tekintettel - közös megegyezéssel távozik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...