Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Már közel hétezren vettek részt a SZ.É.P. III ingyenes szűrővizsgálatain – a negyedik hétvége tapasztalatai

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2009. április 26.


A Szűréssel az Életért Program III. eddigi 16 állomásán közel 7000 látogató több mint 20.000 ingyenes szűrővizsgálaton vett részt. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

A SZ.É.P. III. ezen a hétvégén Hajdúhadházára, Biharkeresztesre, Komádiba és Derecskére látogatott el, a szűrővizsgálatokon mintegy 1700 ember vett részt. A SZ.É.P. III. hajdúhadházi és komádi rendezvényét az ÁNTSZ szűrőkamionja által végzett szervezett mammográfiás szűrések egészítették ki, amelyen további 190 hölgyön végeztek el mellvizsgálatot.

A SZ.É.P. III. legközelebb május 2-án szombaton Szikszón, május 3-án vasárnap Bátonyterenyén és Lőrincibe várja az ingyenes szűrővizsgálatokra a lakosokat.

Komádiban a Magyar Vöröskereszt városi szervezete 13 helyi lakosnak véradó elismerést adott át, közülük egy fő 50-szeres, egy fő pedig 60-szoros véradó kitüntetésben részesült.

Az eddigiekhez hasonlóan a legnagyobb érdeklődést a szakorvosok által végzett vizsgálatok, azaz a szemészet, a fogászat és a bőrgyógyászat váltotta ki, emellett folyamatos volt a vérnyomás, a vércukor, a BMI index és a boka/kar index standok látogatottsága is. Sajnos ezen a hétvégén is előfordult, hogy kiugróan magas, 230-as vérnyomásértékkel érkeztek látogatók, őket az Országos Mentőszolgálat helyszínen lévő dolgozói azonnal gondozásba vettek. Egy résztvevő kérte az azonnali kezelés megkezdését, így őt a mentősök kórházba szállították, 18 látogatónál 160 és 210 közötti vérnyomást mértek az orvosok.

A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 5 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, 7 esetben melanoma-gyanút fedeztek fel.

A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok a legtöbb esetben jó szájhigiénét tapasztaltak, csupán egyetlen esetben jelezték szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanúját.

Sok szülő elhozta gyermekét is, a korábbi hétvégékhez hasonlóan sajnos a gyermekek többségénél ugyanúgy lúdtalpat és gerincferdülést állapított meg az ortopédiai szakorvos.

A szűrővizsgálatokat egész napos színpadi műsor, helyi énekesek, zenészek és táncosok fellépései, valamint ismeretterjesztő előadások kísérték. Az érdeklődök előadást hallhattak az egészséges táplálkozásról, a dohányzás ártalmairól, az elsősegélynyújtás alapjairól.

Az eredmények bizonyítják a megelőzés, a rendszeres orvosi vizsgálatok fontosságát.
 
Mindenki felelős a saját egészségéért!

Ugrás vissza Ugrás vissza...