Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Székesfehérvár és térsége szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése uniós támogatással

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 19.

A kormány a héten döntött a Székesfehérvár és térsége szennyvízcsatorna-hálózatának bővítéséről szóló uniós nagyprojekt támogatásáról - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői értekezleten. A 8,5 milliárdos beruházással teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, és kiépül a szennyvízelvezetés Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen is. A három település szennyvizét a jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkező székesfehérvári szennyvíztisztítóban kezelik majd. A települések a Velencei-tó érzékeny, illetve fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén helyezkednek el, így a fejlesztéssel lehetővé válik a tó vízminőségének megóvása, és mintegy 15 ezer lakos életminősége is javul.

A székesfehérvári szennyvízelvezetési agglomeráció kilenc települést foglal magába, és 86,5%-os csatornázottság jellemzi. A projekt ebből négy települést érint: Pákozdon, Pátkán és Seregélyesen nincs csatorna-hálózat, ott ki kell építeni, ezenkívül Székesfehérvár bizonyos városrészein (pl. Öreghegy, Feketehegy, Csala, Kisfalud, Börgönd) is hiányzik az ellátás, azt is bővíteni kell. Az új szennyvíz-átvezetések miatt a város egyes főgyűjtőit is rekonstruálni fogják, illetve helyenként a vezetékek átmérőjét is növelni kell.
A tervek szerint megépítenek összesen több mint 180 km csatornát, gyűjtőt és főgyűjtőt, felújítanak több mint 3 km vezetéket, megépítenek 26 átemelőt és több mint 200 házi beemelő szivattyút is. A program befejezésekor, a több mint 6700 új bekötéssel az agglomerációban közel 100%-os lesz a csatornázottság.

Az érintett települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A projekt eredményeképp javul a Velencei-tóba jutó felszín alatti vizek minősége, így lehetővé válik a tó vízminőségének megóvása, a veszélyeztetettség csökkentése is.

A három újonnan csatlakozó település szennyvízét a megyeközpont szennyvíztisztító telepén fogják tisztítani, amelyet az ezredfordulón korszerűsítettek, és jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkezik.

A projekt tervezett összköltsége 8,57 milliárd forint. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást biztosít, amelyből 5,47 milliárd uniós forrás, 0, 96 milliárd pedig hazai költségvetési társfinanszírozás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja.

A kormány támogató döntését követően a nagyprojektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldi az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A tervek szerint a jövő év első felében lezajlanak a közbeszerzési eljárások, ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés. A beruházás várhatóan 2010 végére készül el.
Ugrás vissza Ugrás vissza...