Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új közmunka program a nemzeti parkokban

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtóiroda

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a napokban meghozott döntése értelmében új közmunka program indul 105,4 millió forint értékben a kilenc hazai nemzeti park területén.  A program összesen 259 foglalkoztatottat érint 93 település vonzáskörzetében az év második felében.

A kormány arra törekszik, hogy segély helyett munkalehetőséget adjon az álláskeresőknek, ezért  augusztusban új közmunka program indul, melyre a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 105,4 millió forint támogatást nyújt. A meghívásos pályázaton az összes nemzeti park nyert - az Aggteleki, a Balatoni, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság és Őrségi, a Hortobágyi, a Kiskunsági, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park. Valamennyi nemzeti parknak a támogatás 30 százalékának megfelelő önrészt kellett biztosítania a programban való részvételhez.

A nemzeti parkok területén a közmunkások a nyílt térségeket és az erdőket ápolják, karbantartják. A csatornákat és a zsilipeket tisztítják, felszámolják az illegális hulladéklerakókat, szemetet gyűjtenek, irtják a parlagfüvet. A parkok igazgatóságainak tulajdonában álló ingatlanokat teszik rendbe.

A közmunka programban regisztrált álláskeresők vagy szociális segélyezettek vehetnek részt. A munka négy hónapig tart, a 259 közmunkás legalább a minimálbért megkeresi, de végzettségüktől és a tevékenységtől függően ennél több jövedelemhez is juthatnak. A program a kilenc nemzeti park környékén 93 települést érint. Többnyire hátrányos helyzetű térségekről van szó, így ez a lehetőség azoknak az embereknek segít, akik átmenetileg kiszorultak a munkaerőpiacról.

Az idei közmunkaprogramok összértéke meghaladja a 8,8 milliárd forintot. Jelenleg mintegy 11 ezer ember dolgozik országszerte közmunkásként, elsősorban erdőművelésben, a parlagfű-mentesítésben a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei tó környékén, illetve a vasútvonalak mentén kilenc megyében és a fővárosban.

2007. évi támogatások a központi költségvetésből és a Munkaerő-piaci Alapból

  • Leghátrányosabb tíz kistérség (367,8 millió Ft)
  • Szociális segélyre jogosultak (884,7 millió Ft)
  • Erdőművelés (1544,2 millió Ft)
  • Vasúttisztasági (703 millió Ft)
  • Regionális kistérségi (2747,5 millió Ft)
  • Ár- és belvíz (177 millió Ft)
  • Közút (323,9 millió Ft)
  • Nemzeti Parkok (105,4 millió Ft)
A Közmunka Programok elsődleges célja a legrászorultabbak részére esélyt teremteni, hogy munkát végezzenek, jövedelmet szerezzenek, munkavégző képességüket megőrizzék. Ugyancsak lényeges, hogy a résztvevők a közmunka programokon keresztül értéket teremtsenek.  A források elosztása pályázati úton történik, nyílt vagy meghívásos pályázat keretében.

2007. július 25. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...