Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kilencezren jutnak munkához a téli közmunka program keretében

Cikk:


Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2008. december 2.

A téli közmunkaprogram 113 pályázatának támogatásáról döntött Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Magyarország 1732 településén 113 kistérségben kezdődik meg december elseje és 15. között a kéthónapos foglalkoztatás, 9000 munkanélküli dolgozhat a program keretében. A közmunkások kétharmada segély helyett legalább a minimálbérnek megfelelő összegű munkajövedelemhez juthat januárban és februárban. Sok pályázó ebédjeggyel, illetve adómentes ajándékutalvánnyal is támogatja közmunkásait.

A közmunkások segítik a településen élő idős, magukat ellátni már nem tudó embereket: ebédet hordanak nekik, felvágják a tüzelőt, kiváltják a szükséges gyógyszereket. Több helyen szakmunkások renoválják az önkormányzati bérlakásokat, illetve az önkormányzati intézmények belső felújítását végzik el. Ha az időjárás engedi, a közmunkások rendbe teszik a csapadékvíz elvezető árkokat, illetve eltakarítják a havat, ha erre van szükség. Több település vállalta, hogy a program befejezése után is folytatják a megkezdett munkát, immár központi támogatás nélkül.

Most első alkalommal külön kategóriákban pályázhattak a leghátrányosabb besorolású kistérségek, illetve a hátrányosak és a jobb gazdasági és munkaerő-piaci helyzetű települések, ahol persze szintén élnek munkanélküliek. Minél több munkanélküli szociális segélyezett él egy kistérségben, annál több közmunkás foglalkoztatására pályázhatott. A rászorultság elvének érvényesülését mutatja, hogy az összesen kétmilliárd forintos állami támogatás 60 százaléka a leghátrányosabb helyzetű 44 kistérségbe jutott.

2008-ban összesen 26 ezer fő dolgozott tíz közmunka program keretében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...