Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter levele a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Cikk:

Szociális és Munkügyi Minisztérium
Budapest, 2009. április 9.


Nemzetközi Roma Nap: Társadalmi békére van szükség

1971. április 8. óta ünnepli a világ a Nemzetközi Roma Napot.

1971. április 8-án rendezték meg az első nemzetközi roma kongresszust a London melletti Opringtonban. A küldöttek a világ számos országából azért gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a holokauszt roma áldozatai előtt. A küldöttek a  világ huszonkét országából a világkongresszuson zászlót és himnuszt választottak és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet is.

Azóta a világ több országában évente tiszteletadó ünnepségek, megemlékezések, toleranciaerősítő rendezvények keretében széles társadalmi rétegek együtt emlékeznek a holokauszt roma áldozataira. Egyidejűleg az ünnep alkalmat és lehetőséget biztosít politikai viták, szakmai fórumok, ünnepi fesztiválok megrendezésére is, melyek során a résztvevők felhívják a figyelmet a roma közösségek kulturális értékei mellett a súlyos szociális, egzisztenciális helyzetére is.

Április 8-án hazánk is ünnepel. Miközben a roma közösségekkel együtt adózunk az elhurcolt áldozatok emlékének, felhívjuk az ország lakosságának figyelmét, a roma honfitársainkat sújtó diszkrimináció, előítélet, a roma ellenes intoleráns magatartás tarthatatlanságára, a romákat sújtó mélyszegénység felszámolásának szükségességére.

A magyar társadalom egy és oszthatatlan. A hazánkban élők, így a roma népesség jogai is biztosítottak és garantáltak. Közös felelősségünk a társadalmi béke fenntartása, a mindennapos gondok, problémák megoldása.

A nemzetközi ünnep alkalmával a hazai roma közösség sokszínű kulturális értékeinek, azok elismerésére és befogadására hívjuk fel a figyelmet.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából kívánok békés megemlékezést.

Szűcs Erika
szociális és munkaügyi miniszter

Ugrás vissza Ugrás vissza...