Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A munkaügyi tárca három héten belül dönt a Gyulai Húskombinát munkahelymegőrző támogatásáról

Cikk:

Szociális és Munkügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2009. május 18.


Jelenleg is folyik annak a kérelemnek az értékelése, amelyet a Gyulai Húskombinát Zrt. nyújtott be munkahelymegőrzés támogatására a hiánypótlás után 2009. május 13-án a gyulai munkaügyi kirendeltséghez. A cég négy hónapra 113 millió forintot kér 298 fő munkavállalót érintően. A Zrt. támogatásáról a szociális és munkaügyi miniszter várhatóan 2009. május végén vagy június első napjaiban dönthet.

Mivel a támogatási igény mértéke meghaladja a 25 millió forintot, a program eljárási rendje szerint a cég helyzetét külső szakértőnek is meg kell vizsgálni. Ha a kérelem a feltételeknek megfelel, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett 700 millió forintos keretösszegű központi program keretében igényelni fogja a szükséges forrást.

A Zrt. 2008-ban már részesült 24,3  millió forint támogatásban, 68 fő munkavállalót érintően a központi munkahelymegőrző munkaerő-piaci program révén. A támogatásból eredő foglalkoztatási kötelezettsége 2009. április 30-ig tartott.

A válság nyomán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium módosította azt a rendeletet, amelynek értelmében a munkáltató fél évig nem részesülhetett újabb munkahelymegőrzés támogatásban  foglalkoztatási kötelezettségének lejárta után. A jelenlegi szabályozás szerint 2010. december 31-ig támogatás nyújtható a globális pénzügyi és gazdasági válság következtében 2008. július 1-jét követően nehéz helyzetbe került munkaadónak. A legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő összegen belül többször is nyújtható munkahelymegőrző támogatás, ha a munkáltató a korábbi támogatással összefüggésben vállalt foglalkoztatási kötelezettségét teljesítette.

Ugrás vissza Ugrás vissza...