Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Brüsszel üdvözli az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikát

Cikk:

Szociális és Munkügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2009. június 4.

Az Európai Bizottság képviselői szerdai brüsszeli megbeszélésükön pozitívan fogadták a Magyarországon egyedülálló esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikát és javaslatot tettek arra, hogy szélesebb nyilvánosság előtti ismertessék, illetve következetesen alkalmazzák.

E támogatáspolitika a célzott esélyegyenlőségi források mellett igyekszik mozgósítani az általános fejlesztési forrásokat is a kirekesztett csoportok integrációja érdekében.

Minderről szerdán tárgyalt Brüsszelben Katerina Maternova, a Regionális Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Belinda Pyke, a Foglalkoztatási Főigazgatóság igazgatója, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára, Ürmös Andor, a Roma Integrációs Főosztály vezetője, Sárközi Gábor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese és Jankó Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa.

A támogatáspolitika lényege, hogy a közoktatási és a településfejlesztési forrásokhoz a pályázó önkormányzatok csak abban az esetben férhetnek hozzá, ha közoktatási, esélyegyenlőségi és antiszegregációs tervet készítenek. A tervekben az önkormányzatoknak reagálniuk kell a felmerült esélyegyenlőségi problémákra és intézkedéseket kell tervezniük azok felszámolására.

A Progress/2009 program keretében 2009 áprilisa óta tart az a rendezvénysorozat, amelynek legfontosabb célja, hogy felhívja a magyarországi és európai döntéshozók, valamint a média képviselőinek figyelmét a hazai és uniós források elosztásához kapcsolódó, a legszegényebbeket, romákat érintő problémákra.

A programsorozat részét képezik a döntéshozókkal, valamint a sajtó prominens képviselőivel folytatott háttérbeszélgetések, melyek az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitika népszerűsítését célozzák, valamint azt járják körül, hogy az elmúlt időszakban felerősödött cigányellenes előítéletek miként csillapíthatóak.

A brüsszeli tárgyalást követően 2009. június 23-án, Budapesten az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság képviselői nemzetközi konferencián tovább tárgyalják az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...