Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kezdődik a magyarországi Kábítószer-ellenes Hét

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2009. június 22.


2009. június 22-28.   

Június 26-át - az ENSZ döntése alapján - 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon. 1987-ben ugyanezen a napon az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a világnap szlogenjét, illetve területi irodáin keresztül szerte a világon emberek millióit mozgósítja.

A hivatal által az idei kábítószer-ellenes világnapra megfogalmazott téma az illegális kábítószer-kereskedelem. 2007-ben az illegális kábítószer-használat, 2008-ban a kábítószer termesztés és előállítás volt a téma.

Hazánkban a világnap köré épülve, közel egy héten keresztül, idén június 22. és 28. között országosan - civil és állami együttműködéssel - kábítószer-ellenes rendezvényeket, konferenciákat, családi programokat szervez és támogat a kábítószerügyi koordinációért felelős szociális szaktárca. A programsorozat elemeiben a kábítószer-probléma visszaszorításának társadalmi tudatosságát kívánja elősegíteni, emellett célja, hogy a kábítószer-fogyasztás témaköréről minél több információt juttasson el a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, pedagógusokhoz, illetve a fiatalok számára pozitív alternatívákat mutasson fel a szerhasználattal szemben.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával június 19-27. között tizenkilenc hazai városban rendeznek megelőzéssel kapcsolatos szakmai eseményeket. Az események koordinálása a helyi Kábítószer-egyeztető Fórumok együttműködésével történik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...