Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:SZMM: Átláthatóbb, fogyasztóbarát jogszabályok a lakáshitelesek védelmében

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Budapest, 2009. augusztus 19.


Az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága augusztus 18-i rendkívüli ülésén megteremtette a lehetőségét, hogy a bizottság tagjai és az ülésen jelenlévők megismerjék a lakáshitelesek helyzetével kapcsolatban a tényleges számadatokat, és a továbbiakban ennek alapján nyilatkozzanak a sajtóban.

A Pénzügyminisztérium 2009. június végi adatai szerint a 90 napja nem törlesztett jelzáloghitelek aránya 2 százalék volt, ami átlagos hitelnagysággal kalkulálva körülbelül 40 ezer szerződést jelent. A Magyar Nemzeti Bank felméréséből kiderült, hogy 2008. szeptember és 2009. május között az árverésre felkínált ingatlanok száma nem haladta meg a háromezret. A kilakoltatások száma ennél jóval alacsonyabb.

A bizottság a rendkívüli ülésen elfogadott tájékoztatóban három pontból álló állásfoglalást fogalmazott meg a válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése érdekében.

1. A bizottság felkérte a bankokat és a hitelkihelyezéssel foglalkozó valamennyi pénzügyi vállalkozást, hogy az etikai kódex megalkotásáig, valamint a pénzügyi szolgáltatók működésével kapcsolatos ellenőrzések lefolytatásáig ne kezdeményezzenek a családok kilakoltatásához vezető eljárást, hanem mindazon ügyfeleikkel, akik hajlandók és képesek erre, még az előírt 90 napon belül jussanak egyezségre.

2. A bizottság felkérte a kormányt, hogy havi rendszerességgel szolgáltasson adatot a hátralékos lakáshitelesek helyzetéről.

3. A bizottság megállapította, hogy a hitellel rendelkezők védelme és egy átláthatóbb pénzügyi tevékenység kialakítása érdekében további törvénymódosítások és új törvények szükségesek. Ilyen például az a fogyasztóvédelmi jogszabály, amely a pénzügyi szolgáltatók követelései továbbadásának átláthatóságát teszi lehetővé.

A kormány fontosnak tartja, hogy minden olyan lakáshitellel rendelkező magyar családnak segítséget nyújtson, aki a közel egy éve tartó gazdasági válság következtében nem tudja rendezni hátralékát.

A dokumentumban megfogalmazott három állásfoglalás olyan szakmai megközelítés és emberiességi minimum, amit minden felelős politikusnak, pénzügyi szektorban tevékenykedő szolgáltatónak figyelembe kell venni és működésében, tevékenységében biztosítania kell.

A kormány egyetért a bizottsági tájékoztatóban foglaltakkal, ezért a transzparenciát és az adatszolgáltatást lehetővé tévő rendeleteket megalkotja, illetve a szükséges törvényjavaslatokat szeptember folyamán az Országgyűlés elé terjeszti.


Simon Gábor
államtitkár

Ugrás vissza Ugrás vissza...