Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:SZMM: nem szűnnek meg a négy napos hétvégék

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2009. augusztus 28.


Minden alapot nélkülöz az a sajtóértesülés, amely szerint 2010-től megszűnnének a négynapos hétvégék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem tervez olyan rendeletet, amely tiltaná az ünnepek körüli munkanap áthelyezést.

I.

A munkaszüneti napokat – január 1., március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1., december 25. és 26. – a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A munkaszüneti napok körüli munkarendet megállapító miniszteri rendelet – az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) egyeztetve – minden évben aszerint állapít meg munkanap- és pihenőnapcserét, hogy a naptári évben milyen napra esik az adott munkaszüneti nap. Praktikus szempontok döntenek, hogy a munkaszüneti nap, valamint a pihenőnapnak tekintendő szombat és vasárnap  közé eső munkanapot indokolt-e „elcserélni” egy pihenőnapra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a munkanap áthelyezése akkor indokolt, ha az ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik.

A jelenleg előkészítés alatt álló, rövidesen az OÉT elé kerülő, 2010-re vonatkozó miniszteri rendelet tervezete valóban csak egy munkaszüneti nap esetében, karácsony tájékán változtatna a munkarenden. Ez azonban abból ered, hogy 2010-ben csupán karácsonykor esnek úgy a napok, hogy van értelme a munkanap-pihenőnap cserének. 2010-ben minden más munkaszüneti nap hét végére, vagy pénteki, illetve hétfői napra esik a naptárban. Ez utóbbi esetben nincs szükség munkanap-áthelyezésre, hiszen a naptárból következően háromnapos hosszú hétvége áll rendelkezésre.

II.

A munkanap-áthelyezés rendjében változás csak az euro-zónához való csatlakozás – jelenleg nem tervezhető – időpontjában, csupán a kereskedelmi bankok működését érintően vetődött fel. Nekik ugyanis várhatóan át kell majd állni egy Európán belül egységes pénzügyi elszámolási rendszerre, amelynek következtében a bankok munkarendje összeütközésbe kerülhetne a munkanap áthelyezés magyar gyakorlatával. Döntés erről egyébként még nem született.

III.

A témához tartozik az is, hogy a Magyar Demokrata Fórum törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne vesszenek el a hétvégére eső ünnepnapok. Javaslatuk szerint, ha egy "pirosbetűs" ünnep hétvégére esik, akkor az előtte, vagy az utána lévő napot adják ki munkaszüneti napnak.

Amennyiben ebben az ügyben hivatalos megkeresés érkezik a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, úgy azt a tárca meg fogja vizsgálni. Egyébként az a gyakorlat, hogy a tárca a munkaidő szabályozására vonatkozó javaslatokról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megkérdezése után alakítja ki álláspontját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...