Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Éve

Cikk:

SzMM Sajtótitkárság
Budapest, 2010. január 20.


Az Európai Unióban az állampolgárok 16 százaléka, mintegy 80 millió ember tekinthető szegénynek. A gyermekek esetében ez az arány 19 százalék, ami 19 millió gyermeket jelent. Magyarországon a 2008-as adatok szerint a népesség 12 százaléka és a gyermekek 20 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt.

Az EU Bizottság és a Parlament döntése alapján 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Éve. Az Év célja, hogy felhívja a figyelmet a szegénységre és a társadalmi kirekesztésre továbbá, hogy megnyerje az állampolgárokat a társadalmi összetartozás ügyének. Az Év során a 27 uniós tagállamban, valamint Norvégiában és Izlandon figyelemfelhívó programok indulnak.

2010. január 21-én Madridban, a Spanyol Elnökség és az Európai Bizottság közös szervezésében megrendezik az Európai Év hivatalos nyitókonferenciáját, amelyen hazánkat Herczog László szociális és munkaügyi miniszter és a Magyar Szegénységellenes Hálózat delegáltja, Szvoboda Zoltánné képviselik. Magyarország a Trio elnökség tagjaként (Belgium és Spanyolország mellett) 2011 első félévében átveszi az EU elnökséget.

A madridi megnyitóval egyidejűleg szakmai konferenciával indul az Európai Évhez kapcsolódó hazai események sorozata. A konferencián neves szakemberek bemutatják a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség hazai és nemzetközi trendjeit, valamint párbeszédet indítanak a szegénységből kivezető lehetséges utakról.

A konferencia napján elérhetővé válik az Év magyar nyelvű honlapja (www.szegenysegellen.hu).

Az Európai Unió összesen 17 millió eurót különített el a 2010-es Európai Év kommunikációs programjaira, amelyből 9 millió euró használható fel a résztvevő tagállamok tevékenységeire, amelyhez azoknak még legalább 50%-os hazai társfinanszírozást kell biztosítaniuk. Magyarország így összesen mintegy 160 millió forintot fordíthat az Év programjaira.

Az Európai Évre minden tagállam Nemzeti Programot készített, amely összhangban van az EU évre vonatkozó irányelveivel. Magyarország esetében ennek három fő prioritása a politikai,döntéshozói elköteleződés erősítése, a társadalmi tudatosság növelése és a véleményformálás, továbbá a szegénységben élő emberek társadalmi részvételének erősítése.

Az Európai Év hazai tevékenységeinek lebonyolítására megjelent egy pályázat és egy közbeszerzési felhívás. A civil szervezeteknek szóló pályázat az év prioritásaihoz illeszkedő helyi, regionális vagy országos szintű (elsősorban a civil szervezetek által megvalósított vagy koordinált) programokat támogat. Forráskerete 70 millió forint.

A közbeszerzési felhívás az Európai Év során elvárt kommunikációs elemek (kommunikációs kampány, média visszhang erősítése, rendezvények) megvalósítását támogatja. Többek között társadalmi célú reklámok tervezése (film és óriásplakát), rendezvényszervezési és médiavásárlási részekből áll, a rendelkezésre álló keretösszeg bruttó 58,5 millió forint. A pályázattal és a közbeszerzési felhívással kapcsolatos további információk elérhetőek az Év magyar nyelvű honlapján.

A pályázati úton támogatott tevékenységek mellett keressük azokat az egyébként is megvalósuló kulturális, sport, szakmai és egyéb rendezvényeket, programokat, amelyek az Európai Év üzeneteihez kapcsolódnak és az Évhez társuló rendezvényként, annak logóját használva tennének a maguk eszközeivel a szegénység és társadalmi kirekesztés ellen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...