Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Szociális és Munkaügyi Minisztérium programjai a Sziget Fesztiválon

Cikk:


Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2007. augusztus 7.
                    

Az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális ügyek és Esélyegyenlőségi Főigazgatósága által indított "A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen." kampányt kísérő európai Kamion Turnénak a nagy sikerű szegedi állomása után újabb magyarországi megállója következik. Csak néhány ország büszkélkedhet azzal, hogy a turnénak két állomása is van náluk, ezek közé tartozik Magyarország: augusztus 8-án, a Sziget Fesztiválon találkozhat a magyar közönség a sokszínűség kamionjával.

Az európai sokszínűséget népszerűsítő kamion idén április 26-án indult útnak Strasbourgban, hogy bejárja Európát. Útja során tizenkilenc országot jár be, csaknem 18 000 kilométert megtéve. A mozgó információs platform célja, hogy az embereket tájékoztassa az egyenlő bánásmódhoz való jogukról, és népszerűsítse az esélyegyenlőség 2007-es európai évét.

A kamion programja a szegedi rendezvényhez hasonlóan alakul majd: a látogatók kipróbálhatják az ability parkot; egész idő alatt rendelkezésre áll a „Teszteld az érzékeidet" játék, melyben mindenki kipróbálhatja, milyen érzés, ha valamelyik érzékszervét nem használhatja; lesz antidiszkriminációs kvíz és karaoke show is, értékes nyereményekkel; és természetesen a koncertek sem maradnak el: fellép a fogyatékos fiatalokból álló Nemadomfel zenekar, és egy berlini rock banda, a CorleeMad.

16:30-kor Dr. Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter is a Szigetre látogat, és bekapcsolódik az EU sokszínűségi kamionjának programjába.

A Sziget Fesztivál teljes ideje alatt megtalálható az antidiszkriminációs kampány és az esélyév közös sátra a Civil Szigeten! A sátorba betérők tréningeken, vetélkedőkön, beszélgetéseken és filmvetítéseken vehetnek részt, mind-mind a sokszínűség jegyében!

Az esélyegyenlőség 2007-es európai évéről további információk olvashatók a következő oldalon: http://equality2007.europa.eu. A Kamion Turnéról információk és képek a www.stop-discrimination.info oldalon érhetők el.

PROGRAMOK A SZIGET FESZTIVÁLON

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
2007. augusztus 8. és 15. között
Helyszín: Civil Sziget

Mobilitás sátor:

A sátorban három mintaprojektről adunk tájékoztatást a „Fiatalok Lendületben" című program keretében:

Augusztus 9-10. A Vasi LOGO - Mobil Ifjúsági Szolgálat mozgó ifjúsági információs, tanácsadó, szolgáltató és drogprevenciós minibusz a Szigeten lesz.  Szolgáltatásait igénylés alapján a vasi kistelepülésekre és városokba juttatja el. A LOGO - Mobil többek között egy animációs keretprogramot tartalmaz, ami divatsportokból és szabadidős tevékenységekből áll.

Augusztus 13. 2007. Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat - A szervezet fiatal látogatóinak  életviszonyaival, az életvezetésük során  jelentkező különféle veszélyekkel, nehézségekkel kapcsolatos csoportfoglalkozásokat, információs és felvilágosító tevékenységeket végeznek.
 
Augusztus 14. Csellengők program:  A „Tett-Hely" a „Csellengő fiatalok bűnelkövetővé válásának megelőzése Pécs veszélyeztetett területein" elnevezésű bűnmegelőzési modell-projekt tapasztalatai alapján olyan komplex ifjúsági programot dolgoztak ki, amelynek célja, hogy a célcsoport felesleges idejét lekösse, alternatív lehetőségeket biztosítson a szabadidő eltöltésére.

2007 - Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év Programiroda illetve ‚A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen" elnevezésű kampány közös sátra és antidiszkriminációs kamion:

Augusztus 8. a Budavári Labirintustól ingyenesen kölcsönzött „Fátyol Labirintus" az antidiszkriminációs kamionnál állomásozik. A labirintusban az útkeresés során játékos esélyegyenlőségi feladatokat lehet megoldani. A feladatok szemléletformálást, információátadást hivatottak ellátni, ezalatt a fogyatékossággal élő emberek mindennapi élethelyzeteit, és problémáit is megtapasztalhatjuk. A sátorban kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, antidiszkriminációs tréningekkel várják a látogatókat egész héten.

FSZH (Foglalkoztatási és Szociális Hivatal) sátor:

A sátorban a fiatalok információt kapnak a továbbtanulásról, a pályaválasztásról és az elhelyezkedésről. Kérdőíves felmérés készül, amelyben összegyűjtik gondjaikat, tapasztalataikat, gondolataikat erről a témakörről. A témában minden nap előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, fórumokat szerveznek, jogvédelmi képviselők segítségével. Emellett a betegjogokról, ellátotti jogokról, és a gyermeki jogokról kibővítetten szerveznek beszélgetéseket.

Szórólapokat, tájékoztató füzeteket és nyereménytárgyakat kapnak a látogatók. A helyszínen (akár sajtós) csapatok jelentkezését várják az egyes napokra, akikkel csoportgyakorlatokat, szituációs gyakorlatokat, interaktív játékokat szerveznek az emberi jogi nevelés, antidiszkrimináció, multikulturalizmus, előítélet-mentesség témakörében.

A sátorban továbbá minden nap 10-19 óra között széles körű tájékoztatást kapnak az érdeklődők a munkaerő-piaci lehetőségekről. Kiemelten fontos feladat a fiatal pályakezdők tájékoztatása, informálása, a munkaerő-piaci elhelyezkedésük elősegítése. Az érdeklődőket állásajánlatok, munka- és pályatanácsadás, képzési információs szolgáltatás, külföldi munkavállalásról szóló tájékoztatók, munkajogi információk, valamint önismereti kérdőívekkel várják a Sziget hét napján a munka- és pályatanácsadók, FIT információs tanácsadók, munkajogban jártas szakemberek, közvetítő és képzési referens kollégák és EURES tanácsadók.

A sátorban információt kapnak a látogatók a krízisről, a családon belüli erőszakról, a konfliktusokról,- azok megelőzéséről, kezeléséről. Mindezt szakmai fórum, beszélgetések, információs lapok, kiadványok bemutatásán keresztül.

Augusztus 9., 10., 14-én a kábítószer területén veszélyeztetett célközönségnek szóló információs kiadványokkal, valamint önkitöltős kérdőívekkel és interaktív játékokkal is várják az érdeklődőket.

A sátorban az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottságról is tájékozódhatnak a látogatók.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...