Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szőcs Géza megnyitotta a felújított szárszói József Attila emlékházat

Létrehozva: 2012. február 24.
Módosítás: 2012. február 24.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár február 24-én megnyitotta a felújított balatonszárszói József Attila emlékházat, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum és magántulajdonban lévő dokumentumok és tárgyak idézik fel a költő életének utolsó szakaszát.

„Nem a költőnek van szüksége kultuszra, hanem a nemzetnek van szüksége költőkre, mert az ő életművük a nemzeti identitás alkotóeleme” mondta Szőcs Géza az Európai Uniós forrásból felújított emlékházban pénteken.

Az új kiállításnak a balatonszárszói villasoron lévő, egykori Horváth-panzió ad otthont. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő, és innen indult 1937. december 3-án este arra a sétára, amelyről nem tért vissza. 19 óra 53 perckor gázolta halálra a balatonszárszói állomásról induló tehervonat.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és a nagyközönség által nem ismert tárgyakat – például József Attila félbemaradt Rorschach-tesztjét és eddig nem publikált fotókat – bemutató kiállítás egyedi a maga nemében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...