Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A VDSzSz-sztrájk miatt a vonatközlekedés továbbra is kiszámíthatatlan

Létrehozva: 2008. február 5.
Módosítás: 2008. február 5.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikáció
Budapest, 2008. február 5. 10.30 óra

A MÁV a lehetőségeihez képest - a törvényi és a vasúti előírások betartásával - szervezi a vonatközlekedést továbbra is, biztosítani kívánja az utasok eljutását. Utazás előtt érdeklődjenek a pályaudvarokon, vagy hívják a MÁVDIREKT telefonszámát: 06-40-49-49-49.

Az éjszakai órákban a MÁV Zrt. forgalom-irányítói munkakörben dolgozó 1742 vasutasból 203 fő sztrájkolt (12%), dolgozott 1483 fő (88%). A nappali 2819 szolgálatra vezényeltek közül 213 fő sztrájkol (7,8%), felvette a munkát 2506 forgalmi dolgozó, vagyis a nappali műszakban 91,8 százalékuk dolgozik a MÁV Zrt.-nél.

A VDSZSZ-sztrájk miatt a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan lesz a továbbiakban is, kényszerű késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell éjszaka és kedden is számítani.     

A budapesti főpályaudvarok közül jelenleg nem fogad és nem indít vonatokat a Keleti pályaudvar, Rákosról indulnak vonatok Újszász-Szolnok, valamint Hatvan felé.

A Déli és a Kelenföldi pályaudvar üzemel, így a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vasútvonalon közlekednek a vonatok. Ugyancsak járnak a vonatok a dél-balatoni vasútvonalon. Kiszámíthatatlan, de bizonyos időszakonként járnak a vonatok a Budapest-Győr, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan vonalon.

A VDSZSZ-sztrájk miatt nem közlekednek a vonatok Budapest-Veresegyház-Vácrátót  vonalon, itt vonatpótló buszok járnak majd. Az esztergomi vonalon ritkán, de járnak a vonatok, csakúgy, mint a lajosmizsei vonalon. A Budapest-Vác vonalon óránként megy vonat. A vonatok egy része a Nyugati pályaudvart, másik része Rákospalota-Újpestet használja.  

Miskolc környékén a regionális forgalomban hellyel-közzel biztosítják az eljutást Bz motorvonatokkal. Szerencs, Sátoraljaújhely térségében a sztrájk miatt bizonytalan  

Közlekednek a vonatok Kelebia és Budapest, valamint Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas-Baja között. A Szeged-Budapest vonalon Kiskundorozsma és Köbánya Kispest között szervezi a MÁV a vasúti közlekedést. Az első vonat 7.42 órakor indul Kiskundorozsmáról, az utasokat Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják, mert Szegeden a szakszervezetisek sztrájkolnak.

A Tiszatenyő-Szentes-Hódmezővásárhely-Makó vonalon, Tiszatenyőnél sztrájkolnak, ezért a vonatközlekedés Martfűig biztosított. A Tiszatenyő-Mezőtúr- Békéscsaba-Lőkösháza vonalon többen sztrájkolnak, így nem közlekednek a vonatok.

A Szeged-Békéscsaba vonalon Szeged-Rókus és Csorvás között szervezik a vonatközlekedést, Csorvás és Békéscsaba között autóbuszok szállítják az utasokat, mert Telekgerendáson is sztrájkolnak. Vésztő térségében áll a vasúti forgalom. A jegyvizsgálók sztrájkolnak, illetve Komádi és Vésztő állomásokon 1-1 váltókezelő sztrájkol. A Kecskemét-Lajosmizse-Kőbánya-Kispest vonalon a jegyvizsgálók sztrájkja miatt nincs vasúti közlekedés.  A nemzetközi forgalom bizonytalan a lőkösházi és kürtösi kocsivizsgálók munkabeszüntetése miatt.

Debrecenben és Nyíregyházán is változatlan a helyzet, nem indult még személyvonat a reggeli órákban. A jegyvizsgálók és kocsivizsgálók nagy arányban sztrájkolnak ismét, a forgalom-irányítóknál kevesen. Debrecenben a helyzet úgyszintén változatlan. Itt 102 szolgálatra jelentkezett munkavállaló közül a forgalomnál 10 fő sztrájkol, a jegyvizsgálóknál és kocsivizsgálóknál a „szokásos" nagy arány jellemző.

A forgalomnál Nyíregyházán csökkent a sztrájkban résztvevők létszáma, ma 1-1 fő sztrájkolt Mátészalkán, Nagyecseden és Fehérgyarmaton, a többiek felvették a munkát.

Pécsett a kocsivizsgálók sztrájkolnak, forgalmi szempontból a vonalon szabad a közlekedés. A 8017 sz. vonat elindult, az IC 805 elindul, Sárbogárdról a 8010 sz. vonat megérkezett.

A műszaki kocsivizsgálók közül Pécsett mindenki sztrájkol, Nagykanizsán 3 főből 2 sztrájkol, Gyékényesen mindenki sztrájkol (3 fő), Dombóvár, Bátaszék, Kaposvár, Sárbogárd, Fonyód Balatonszentgyörgy állomáson dolgoznak.

Püspökladányban a forgalmi személyzet 68 főjéből egyetlen ember sem sztrájkol, ennek ellenére ott is áll a személyvonati közlekedés, de az érkező és áthaladó vonatok közlekedtetését biztosítani tudják. A Kál-Kápolna vasútvonalon jó a helyzet, hiszen itt egyetlen ember sem sztrájkol, vagyis a személyvonatok is közlekednek.

A MÁV Cargo tájékoztatása szerint a kiszámíthatatlan állapotokat eredményező VDSZSZ-sztrájk a MÁV Cargo részére komoly veszteségeket okoz. A korábbi tapasztalatok alapján a sztrájk első napja kb. 60 millió forint veszteséget jelent a legnagyobb hazai árufuvarozó társaságnak, de ez a szám a  továbbiakban meredeken növekszik. Jóllehet a spontán munkabeszüntetés követeléseit nem a MÁV Cargo felé fogalmazták meg, de ennek ellenére az ő szerelvényeiket sem továbbítják. A veszteségeket a többletüzemeltetési közvetlen költségek (kocsibér, pályahasználati díj, trakciós díj) valamint a késedelmes szállítások miatt fizetendő kötbér, és az esetleges alternatív útvonalon való szállítás többletköltsége okozza, amelyeket nem tudnak az anyavállalatnak továbbterhelni.

A közvetlen anyagi kárnál sokkal jelentősebb veszteségként jelentkezik a korlátozott árubiztonság, az ügyfelek megrendülő bizalma, a kiesett üzleti megbízások növekvő száma, és az olyan alternatív szállítási módok előtérbe kerülése, amelyeknek a környezetünkre gyakorolt negatív hatása megkérdőjelezhetetlen. A sztrájknak köszönhetően a vállalat teljes körű áruforgalmi korlátozás kiadására kényszerül - hiszen a határokon már így is nagyszámú leállított szerelvény várakozik -, azaz az adott szállítási útvonalak működőképességétől függően vesznek csak fel áruküldeményt. A sztrájk így nem csak a belföldi szállítás, de a határforgalom esetében is jelentős anyagi károkat és presztízsveszteséget okozhat.

A MÁV csoport napi vesztesége 600 millió forint körül alakul.

A MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. egyben kéri az utasokat, hogy a helyszínen tájékozódjanak a vasúti utazás helyzetéről és a helyettesítő lehetőségekről. A Volánbusz Zrt budapesti vonalain, a Bakony Volán, a Somló Volán, a Tisza Volán és a Balaton Volán Zrt. autóbuszjáratain elfogadják a MÁV-START által kiszolgáltatott január, február havi és január második félhavi, illetve február első félhavi dolgozók-, és tanulók bérletét, valamint a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat.

Kedden üzemkezdettől az Agria, a Mátra, a Vértes és a Hajdú Volán Zrt. vonalain, csak a meghatározott viszonylatok között utazhatnak vasúti bérletekkel, amelyeket a MÁV-START internetes honlapja tartalmaz (www.mavstart.hu).

 A BKV Zrt. menetrendszerinti járatain elfogadják Budapest közigazgatási határáig, illetve onnan a vasúti viszonylatnak megfelelő fejpályaudvarok irányába, illetve irányából közlekedő járműveken az érvényes vasúti bérletet.(metró, villamos, kisföldalatti járművekre nem érvényes)  

A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a VDSZSZ-sztrájk miatt a jegykiadás bizonytalan lesz. A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján (www.mavstart.hu) olvashatók.

GYSEV közlemény:

Továbbra is zavartalanul közlekednek a vonatok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vonalain. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete által 2008. február 4-én határozatlan időre meghirdetett országos sztrájk miatt továbbra is módosított menetrendben közlekednek a vonatok a GYSEV Zrt. vonalain.   A Győr-Sopron vonalon a vonatok a sztrájk ideje alatt Győr-GYSEV Állomásról (Győr Pápa út 1.) indulnak menetrend szerint, valamint oda érkeznek; az InterCity vonatok pedig a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek.  A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról - Acsád, valamint Ják-Balogunyom - vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos sztrájk miatt a nap folyamán pár perces késésekre lehet számítani! Ezért a GYSEV Zrt. arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint www.gysev.hu honlapon!

Ugrás vissza Ugrás vissza...