Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nő a sztrájkkár a vasútnál

Cikk:


MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóság
Sajtóosztály
Budapest, 2008. december 18.


A MÁV Csoport árbevétel kiesése már eléri a napi 150 M Ft-ot, a veszteség meghaladja a napi 100 M Ft-ot. Az év során eddig megtartott sztrájkok veszteségnövelő hatása megközelíti az 1 Mrd Ft-ot.

A MÁV Zrt. vezetése leszögezi: a kezdet kezdetétől nyilvánvaló volt, hogy a követelésekben a MÁV nem engedhet, ennek ellenére a VDSzSz csak azért is sztrájkol a Cargo részesedés és a 10%-os béremelés érdekében. A MÁV, a tárgyalások legelején tudatosította, hogy „Nincs alku!” – ezt azért mondta, mert ezekre a követelésekre nincs, nem lehet más válasz. A MÁV ugyanakkor kész tárgyalni minden reális igényről, kérésről és követelésről. Az irreális követelésekre nem a válasz.  

Az elmúlt egy-két évben komoly korszerűsítés indult el a MÁV-nál a pálya- és állomásépület-felújítás terén, új, kényelmes és tetszetős személyszállító vonatok álltak és állnak forgalomba, fontos cél a menetidő rövidítése. Ha lassan is, de ez a hatalmas szervezet elindult a megújulás útján. EU-s források is rendelkezésre állnak.  Ez nem csak az utasok, de a vasutasok, az ország érdeke is! Egy ilyen sztrájk mindezt semmissé teheti az utasok szemében

Az ezüstvasárnapi sztrájk ráadásul egy gazdaságilag különösen nehéz időszakban indult, ami még inkább behatárolja a lehetőségeket, és fokozott óvatosságra int a pénzügyekben. A gördülő sztrájkkal tovább nő a veszteség.

A vasúttársaság ismételten elnézést kér az utasoktól, hogy a szakszervezeti munkabeszüntetés miatt nem tudják teljes körűen igénybe venni a vasúti szolgáltatásokat. Azok a vasutasok, akik továbbra is felveszik a munkát, megtesznek mindent annak érdekében, hogy ahol mód és lehetőség nyílik, a biztonsági előírások szigorú betartásával – közlekedjenek a vonatok.

A MÁV Csoport vezetése abban bízik, hogy a vasutasok belátják: az értelmetlen sztrájk nem jó az utasoknak és a vasutasoknak sem. A vasút azért van, hogy működjön, szolgáltasson. Ez a vasutasság hivatása!

Ugrás vissza Ugrás vissza...