Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sztrájk nélkül is rendezhető a szakszervezetek és a menedzsment vitája - Horváth Csaba kormánybiztos közleménye

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2010. január 12.


A főváros és a kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztosként arra kérem a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) menedzsmentjét és a kollektív szerződés aláírását akadályozó szakszervezeteket, hogy érdekvitájukat az utasok cserbenhagyása nélkül, a sztrájk eszközének mellőzésével folytassák le.

A budapesti közlekedés megbénítására nincsenek észérvek, hiszen mára megteremtődött az esély a BKV helyzetének stabilizálására, amelynek következtében a dolgozók munkafeltételei és anyagi helyzete folyamatosan javulhat.

A főváros és az agglomeráció közösségi közlekedését is biztosító BKV ügyében tavaly év végén megkezdődött a rendteremtés, a működés és a finanszírozás problémáinak megoldása. A kormány és a fővárosi szakemberek együttműködésének egyik első eredményeként rendelkezésre áll a pénz, amiből a BKV üzembiztosan működtethető és az utasok számára jobb szolgáltatást nyújthat.

Mint emlékezetes, a kormány részéről a BKV-nak nyújtott többlettámogatás keretén belül 17,3 milliárd forint fordítható konszolidációra, hosszú távú átalakításra, fenntartható, költséghatékony működésre, 5 milliárd forint pedig hitelkiváltás céljára. A sztrájk első napján és a tárgyalások újabb fordulója kapcsán fontos emlékeztetni minden érintett felet arra, hogy a közlekedési vállalat nem azért kapott több mint 22 milliárd forintot az adófizetők pénzéből, hogy a megállókban hagyja az utasokat.

A kormány nevében egyúttal szeretnék köszönetet is mondani mindazoknak, akik munkájukkal segítették a mai közlekedési káosz mérséklését: köszönet a munkát felvevő BKV-s munkavállalóknak, buszsofőröknek, troli-, villamos-, metró- és HÉV-vezetőknek, karbantartóknak és diszpécsereknek.
Köszönet a BKV vezetőségének a szervezőmunkáért, amellyel rendezni igyekeznek a sztrájk miatt kialakult közlekedési helyzetet.

Köszönet továbbá a MÁV és a Volán-társaságok szakembereinek, akik fontosabbnak tartották, hogy az utasokkal és ne egy politikai mellékzöngéktől terhes akcióval vállaljanak szolidaritást a mai napon.

Leginkább az utasok türelmét és megértését köszönöm, akiknek kényszerűségből el kell viselniük a sztrájk okozta nehézségeket.

Valamint arra kérem azokat a budapestieket, hogy akik ezt megtehetik, hogy saját autójukkal is segítsék a megállókban kényszerűen várakozókat; elsősorban is az időseket, betegeket és a kisgyermekkel várakozókat.

Horváth Csaba,
a Budapest fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység
összehangolásában közreműködő kormánybiztos

Ugrás vissza Ugrás vissza...