Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatója európai uniós álláslehetőségekről

Létrehozva: 2004. május 5.
Módosítás: 2004. szeptember 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Társadalom- és Humánpolitikai Helyettes Államtitkárság

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásával megnyílt annak a lehetősége, hogy magyar állampolgárok is munkát vállaljanak az Európai Unió intézményeiben, azaz az Unió "közigazgatásában". A szóba jöhető intézmények köre igen tág, közülük a legismertebb az Európai Bizottság, a Miniszterek Tanácsának a Főtitkársága, az Európai Számvevőszék, valamint az Európai Parlament, a Szociális és Gazdasági Bizottság és a Régiók Bizottságának a szakapparátusa.

2003-ban több uniós intézmény életre hívta az Európai Személyügyi Hivatalt (angol rövidítéssel EPSO-t) azzal a céllal, hogy egyetlen szervezet bonyolítsa le az egyes intézményekben megüresedő álláshelyek betöltését szolgáló pályáztatást. Az álláshelyekre való pályázatokat jellemzően nyilvánosan írják ki, amelyek megismerhetők az EPSO honlapján ( http://europa.eu.int/epso/index_en.htm ). A pályázatokra túlnyomórészt elektronikus úton lehet jelentkezni.

Jelenleg az alábbi pályázati lehetőségek állnak a magyar állampolgárok rendelkezésére:

Felsővezetői álláshelyek az Európai Bizottságnál

Főigazgató:

 • Közös Kutatóközpont Főigazgatóság (COM/069/04)
  Informatikai Főigazgatóság (COM/070/04)

Főigazgató-helyettes:

 • Kutatáspolitikai Főigazgatóság (COM/071/04)
  Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Főigazgatóság (COM/072/04)
  Statisztikai Főigazgatóság ? Eurostat (COM/073/04)
  Kereskedelmi Főigazgatóság (COM/074/04)
  Külkapcsolatok Főigazgatósága (COM/075/04)
  Energia- és Közlekedéspolitikai Főigazgatóság (COM/076/04)
 • Igazgató:
 • Vállalkozáspolitikai Főigazgatóság (COM/077/04)
  Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Főigazgatóság (COM/078/04)
  Mezőgazdasági Főigazgatóság (COM/079/04)
  Energia- és Közlekedéspolitikai Főigazgatóság (COM/080/04)
  Környezetvédelmi Főigazgatóság (COM/081/04)
  Kutatáspolitikai Főigazgatóság (COM/082/04)
  Információs Társadalom Főigazgatóság (COM/083/04)
  Regionális Politikai Főigazgatóság (COM/084/04)
  Statisztikai Főigazgatóság ? Eurostat (COM/085/04)
  Kereskedelmi Főigazgatóság (COM/086/04)

Az említett álláshelyekre kiírt pályázatokra a 2004. május 1.-én csatlakozott 10 új tagállam, köztük Magyarország állampolgárai jelentkezhetnek. A jelentkezés további feltétele egyetemi végzettség, valamint legalább 12 éves szakmai tapasztalat, melyből legalább 6 év vezetői szintű. E mellett anyanyelvi szintű nyelvismeret szükséges az egyik új tagállam hivatalos nyelvén (pl. magyar) és tárgyalóképes nyelvismeret az Unió más hivatalos nyelvén. A vizsgákat kizárólag angol, francia és német nyelven tartják.

Az álláshelyek leírása, továbbá a részletes pályázati kiírás az Európai Unió hivatalos lapjának a 2004. április 15-i C91A és a 2004. április 16-i C92A számában olvasható ( http://europa.eu.int/eur-lex/en/search/search_oj.html ). Jelentkezni csak elektronikus úton lehet. A felvételi eljárás részleteit a http://www.europa.eu.int/comm/reform/2002/selection/chapter10_en.html honlap mutatja be. Az Európai Bizottságban való munkavállalásról bővebb információk a http://europa.eu.int/comm/dgs/personnel_administration/working_en.htm honlapon olvashatók.

A pályázatok elküldésének a határideje 2004. május 14.

Középvezetői álláshelyek

Az Európai Személyügyi Felvételi Hivatal a következő négy nyilvános pályázatot jelentette meg az új tagországok állampolgárai részére:

EPSO/A/20/04 - A9 besorolású osztályvezetők kiválasztása az alábbi szakterületekre:

-jog
-közgazdaságtan/statisztika
-auditálás/pénzügyek
-európai közigazgatás

A versenyvizsgára való jelentkezés feltétele szakirányú egyetemi végzettség, továbbá legalább 10 éves szakmai tapasztalat, melyből legalább 3 év vezetői szintű. E mellett anyanyelvi szintű nyelvismeret szükséges az egyik új tagállam hivatalos nyelvén (pl. magyar) és az angol, francia vagy német nyelvek közül egy tárgyalóképes ismerete.

EPSO/A/21/04 - A12 besorolású osztályvezetők kiválasztása az alábbi szakterületekre:

-jog
-közgazdaságtan/statisztika
-auditálás/pénzügyek
-európai közigazgatás

A versenyvizsgára való jelentkezés feltétele szakirányú egyetemi végzettség, továbbá legalább 10 éves szakmai tapasztalat, melyből legalább 5 év vezetői szintű. E mellett anyanyelvi szintű nyelvismeret szükséges az egyik új tagállam hivatalos nyelvén (pl. magyar) és az angol, francia vagy német nyelvek közül egy tárgyalóképes ismerete.

EPSO/A/22/04 - A9 besorolású osztályvezetők kiválasztása a tájékoztatás, sajtó és közönségkapcsolat terén.

A versenyvizsgára való jelentkezés feltétele egyetemi végzettség, továbbá legalább 10 éves szakmai tapasztalat, melyből legalább 3 év vezetői szintű. E mellett anyanyelvi szintű nyelvismeret szükséges az egyik új tagállam hivatalos nyelvén (pl. magyar) és az angol, francia vagy német nyelvek közül egy tárgyalóképes ismerete.

EPSO/A/23/04 - A12 besorolású osztályvezetők kiválasztása a tájékoztatás, sajtó és közönségkapcsolat terén.

A versenyvizsgára való jelentkezés feltétele egyetemi végzettség, továbbá legalább 10 éves szakmai tapasztalat, melyből legalább 5 év vezetői szintű. E mellett anyanyelvi szintű nyelvismeret szükséges az egyik új tagállam hivatalos nyelvén (pl. magyar) és az angol, francia vagy német nyelvek közül egy tárgyalóképes ismerete.

A pályázatok célja tartalékállomány létrehozása, ahonnan az uniós intézmények a megüresedő osztályvezetői álláshelyeiket betölthetik. A négy meghirdetett pályázat közül kizárólag egyre lehet jelentkezni. Pályázni csak elektronikus úton, az EPSO honlapján keresztül ( http://europa.eu.int/epso/index_en.htm ) lehet. A részletes pályázati feltételek az Európai Unió hivatalos lapjának a 2004. április 30-i C104A számában olvashatók ( http://www.europa.eu.int/eur-lex/en/archive/2004/ca10420040430en.html ).

A pályázatok elküldésének a határideje 2004. június 1. 12 óra.

Ugrás vissza Ugrás vissza...