Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A rendzavarók készültek a T-34-es tank megszerzésére

Létrehozva: 2006. október 24.
Módosítás: 2006. október 24.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda
2006. október 24.
Minden eddigi adat arra mutat, hogy a rendzavarók előre kitervelték a T-34-es tank ellopását a Nyitott Múzeum ’56 szabadtéri kiállításról. A rendőrség bűncselekmény elkövetése miatt folytat nyomozást, a Honvédelmi Minisztérium pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc állami ünnepségsorozatát szervező Merlin Communication Kft., valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közösen szervezett korabeli harci gépjármű- és fotókiállítást a Városháza Parkban. A kiállított tankból a szervezők előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és a tank elektromos zsinórzatát is. A tank tornya le volt zárva (ennek kinyitásához egy speciális toronynyitó kulcsra van szükség), le volt lakatolva, ráadásul csak annyi üzemanyag volt benne, hogy a tankot odaszállító trélerről le tudjon jönni, illetve a rendezvény végén arra vissza tudjon menni (ez kb. 100 méter megtételére volt elegendő).
A tankot az ezzel megbízott biztonsági cég öt embere és több ott posztoló rendőr is őrizte. A biztonsági cég jelentése szerint amikor a támadók elérték a kiállítás helyszínét, a biztonsági emberek kimenekítették a szervezők néhány munkatársát és gyermekes családokat. Ezután elhagyták a helyszínt, mivel úgy ítélték meg, hogy ha a kiállított, hatástalanított haditechnikai eszközök védelmében aktívabban lépnek fel, a tömeg agresszív része életüket, testi épségüket veszélyeztette volna.
A tank természetesen nem magától indult el: a rendzavarók a kiállítást védő kordont elbontották, a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték, a tankból eltávolított elektromos zsinórzatot pótolták. Mindezek előtt a tank tornyáról lefűrészelték a lakatot. A tank tornyának kinyitásához nem állt rendelkezésre a toronykulcs - vélhetően egy ehhez hasonló eszközt már előre elkészítettek. Ugyancsak speciális ismeretekre volt szükség a tank elindításához is.
Okkal feltételezhető, hogy békés tüntetők nem akkumulátorokkal és fűrésszel felszerelkezve indulnak ünnepelni. Azok, akik a tankot elfoglalták és beindították, bűncselekményt követtek el.
Ugrás vissza Ugrás vissza...