Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Bizottság eddig nem emelt kifogást, január 15-étől várhatóan 5 százalékkal forgalmi adózik a távhő

Cikk:

Az Európai Bizottság eddig nem emelt kifogást, így várhatóan január 15-től 5 százalékos kulccsal forgalmi adózik a távhő.

A távhőszolgáltatásra 2009. augusztus 1-jétől alkalmazandó 18 százalékos adómérték hatálybalépéséhez hasonlóan az 5 százalékos áfa-mértékkel történő adóztatásának is feltétele az Európai Bizottság jóváhagyása.

A Bizottság a mai napig e tárgyban határozatot nem hozott, ezért a korábbi tapasztalatok alapján a Pénzügyminisztérium arra számít, hogy a Bizottság határozat meghozatala nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával tekinti hozzájárulását megadottnak.

A három hónapos határidő lejártáról szóló PM határozat legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték - a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi CIX. törvény 50. §-ának (10) bekezdése alapján - 2010. január 15-én léphet hatályba.

Az 5 százalékos adómérték alá tartozó távhőszolgáltatások köre egyrészt lefedi a jelenleg 18 százalékos adómérték alá tartozó távhőszolgáltatásokat, másrészt kibővül a villamos energiáról szóló törvény alapján megújuló energiaforrásnak minősülő energiaforráson alapuló hőszolgáltatással.

Az 5 százalékos adómérték várhatóan azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2010. január 15-ére vagy azt követő időpontra esik függetlenül attól, hogy a számlázott díj egyébként milyen elszámolási időszakra vonatkozik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...