Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és George W. Bush amerikai elnök telefonbeszélgetése

Létrehozva: 2004. október 5.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Ma kora délután George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke telefonon gratulált Gyurcsány Ferencnek a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé választásához. A kötetlen, oldott hangulatú beszélgetésen az elnök megerősítette, Washingtonban elismert, jelentős bizalmi tőkével bíró szövetségesként tekintenek Magyarországra, és hitet tett a szoros magyar-amerikai kapcsolatok fontossága mellett.

A beszélgetés során áttekintették, hogyan tudja a két kormány kölcsönösen elősegíteni a kulturális és gazdasági együttműködést. Bush elnök, felidézve a magyar kormánnyal az elmúlt két év során ápolt kiegyensúlyozott, gyors ütemben fejlődő kapcsolatok eredményeit, megerősítette: biztos abban, hogy a most hivatalba lépett kormány idején is folytatódik az együttműködés lendületes fejlődése.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette, hogy az új kormány külpolitikájában a folytonosságot helyezi előtérbe. Magyarország továbbra is megbízható, kiszámítható, a kölcsönös érdekeket szem előtt tartó, stabil partner marad a nemzetközi együttműködésben. Az elmúlt két év során az Egyesült Államokkal kialakított kapcsolatrendszer jelentős mértékben hozzájárult Magyarország nemzetközi presztízsének helyreállításához. Magyarországnak - kormányzati ciklusoktól függetlenül - fontos nemzeti érdeke a kölcsönös érdekeket szem előtt tartó sokszínű együttműködés és az azt megalapozó szoros szövetségesi viszony. Az Egyesült Államok Magyarország egyik legnagyobb külföldi tőkebefektetője, ezt a gazdasági kapcsolatrendszert EU-tagként is megőrizni és továbbfejleszteni kívánjuk. A miniszterelnök szorgalmazta a gazdasági kapcsolatok új formáinak támogatását, Magyarország regionális központként való megjelenésében rejlő előnyök kölcsönös kiaknázását.

A beszélgetés során a közös iraki szerepvállalás példájára utalva megerősítették egy biztonságosabb világért való elkötelezettségüket a nemzetközi közösség terrorizmus elleni erőfeszítéseiben.

Budapest, 2004. október 5.

Kormányszóvivői Iroda

Ugrás vissza Ugrás vissza...