Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar-orosz kormányközi turisztikai munkacsoport második ülése

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. április 21.


2009. április 21-22-én Budapesten tartotta a Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság albizottságaként működő turisztikai munkacsoport második ülését. A munkacsoport vezetője magyar részről Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, orosz részről Anatolij Ivanovics Jarocskin, az Orosz Szövetségi Turisztikai Ügynökség miniszteri rangú vezetője.

2002. december 20-án aláírta a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya az idegenforgalmi együttműködésről szóló egyezményt. Az egyezmény végrehajtására jött létre – a Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság albizottságaként - a turisztikai munkacsoport.

A munkacsoport célja a turisztikai kapcsolatok továbbfejlesztése, illetve a kétoldalú turisztikai forgalom növelése érdekében új együttműködési területek feltérképezése. Az ülésen a tárgyaló felek áttekintették a két ország  turizmusának elmúlt évi alakulását, a pénzügyi krízis és a gazdasági válság turisztikai hatásait és az arra tett lépéseket, a turizmust érintő jogszabályi változásokat, a kétoldalú turisztikai forgalom és együttműködések fejlődését, a turisztikai marketing tevékenység fő irányait, valamint a magyarországi turisztikai befektetési lehetőségeket.

Az ülésen részt vettek a szakmai együttműködésben érdekelt szervezetek: a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara Magyar-Orosz tagozata, a Budapesti Gazdasági Főiskola Turizmus Intézeti Tanszék, az Orosz Turizmus és Vendéglátás Főiskola, valamint az Orosz Utazási Irodák Szövetségének képviselői.

A Magyarországra irányuló orosz beutazó turizmus dinamikus fejlődik, Oroszország Magyarország 11. legfontosabb küldő piaca, részesedése a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált külföldi vendégéjszakák számából: 2,6%. 2008-ban 88.529 vendég 331.565 vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ezek döntő többségét (93%) szállodákban. 2008-ban az orosz vendégek száma 25,3%-kal, az általuk kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma 17%-kal nőtt. 2004-hez képest a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma 90%-os növekedést mutat. Az orosz vendégek átlagos tartózkodási ideje 3,5 éjszaka, ami meghaladja a külföldi beutazó átlagot (2,8).

Figyelemre méltó eredmény, hogy egyik kiemelt turisztikai termék tekintetében, a magyar gyógyszállodákban a küldő országok közül Németország és Ausztria után Oroszország a harmadik helyen szerepel 5,8%-os piaci részesedéssel. Az orosz vendégek által a gyógyszállodákban eltöltött vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számánál is dinamikusabban, 31 %-kal emelkedett (79 ezer), ezzel két év alatt közel megduplázva a forgalmat. A gyógyszállodában eltöltött vendégéjszakák száma a teljes forgalom egynegyedét teszi ki.

Az ülésen a felek áttekintették a pénzügyi és gazdasági krízis turizmusra és ezen belül a Magyarországra irányuló orosz beutazó turizmusra gyakorolt hatásait. Hazánk Oroszországból történő beutazó forgalmában is várhatóan tükröződik a gazdasági válság hatása, de van néhány olyan tényező, ami azt mutatja, hogy megfelelően megválasztott termék- és marketingpolitikával csökkenthető a visszaesés a piacon. Magyarország piaci pozícióit erősíti viszonylagos földrajzi közelsége, és az a tény, hogy az elmúlt időszakban nem tartozott az olcsó, tömegturisztikai célpontok közé, ezért piaci pozíciója stabilabb. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy két kiemelt turisztikai termék - a budapesti hosszú hétvégék és az egészségturisztikai csomagok - iránt a kereslet várhatóan megmarad. A turisztikai munkacsoport ülésén az orosz partnerek megerősítették, hogy Magyarország iránt növekvő érdeklődés mutatkozik az orosz piacon. Bár az év elejei adatokból nehéz még hosszú távú következtetést levonni, de az érdeklődést alátámasztják az első kéthavi adatok, hiszen az orosz turisták száma január-február hónapban 17%-kal nőtt, amivel azon három ország közé tartozott, ahonnan a vendégek száma 10 % felett nőtt (Csehország 19%, Szlovákia 21%). A tartózkodási idő valamelyest csökkent, mivel az eltöltött vendégéjszakák száma (42 ezer) az első két hónapban 5,5 %-kal emelkedett. Ezzel Oroszország az 5. legnagyobb vendégéjszaka forgalmat lebonyolító ország volt az első két hónapban.

Az oroszországi turisztikai lehetőségek magyarországi jobb megismerése érdekében a magyar fél javasolta Oroszország hivatalos részvételét a 2010. márciusi Utazás kiállításon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...