Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési programja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására

Létrehozva: 2006. október 19.
Módosítás: 2006. október 20.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda
2006. október 19.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési programjának fő nyertesei a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások lesznek. Ennek érdekében, és hogy a magyar cégek örökletes forráshiányát enyhítse, a kormány olyan programot dolgozott ki, amely összességében 3 000 milliárd forintot mozdít meg a következő hét–kilenc évben a szektor érdekében.
A családi-, mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására, fejlesztésére több típusú eszköz áll majd rendelkezésre 2007-től. Egyrészt hitel-, tőke- és garanciaprogramok indulnak, amelyek az uniós pénzek és magánforrások együttműködésében hoznak létre pénzügyi alapokat. Ezek egyik nagy előnye lesz, hogy miután a kedvezményes feltétellel kihelyezett támogatásokat a megerősödő cégek visszatermelik, azokat újabb fejlesztésekre, beruházásokra fordíthatják újabb hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások, a hétéves támogatási időszakon túl, akár hetven évig is.
Erre a célra a fejlesztési tervben mintegy 150 milliárd forint adófizetői pénz áll rendelkezésre, amely azonban a felhasználás módja miatt ennél jóval nagyobb értékű hatást gyakorol majd a magyar gazdaság fejlődésére.
Ezen kívül szerepelnek a fejlesztési tervben a pályázaton elnyerhető, vissza nem térítendő támogatások, amelyeket a kis- és közepes vállalkozások innovációra, technológiai-, informatikai fejlesztésre, piacra jutással, képzéssel és termékfejlesztéssel kapcsolatos terveik megvalósítására használhatnak.
A gazdaságfejlesztésre fordítható uniós források nagyobbik részét ezen típusú támogatások teszik majd ki, amelyek esetében minden egyes adófizetői forint további egy forint magánforrást von be a fejlesztésekbe.
A kormány számításai szerint a magántőkével és a kedvezményes hitellehetőségekkel kiegészített uniós támogatások több mint 3 000 milliárd forintot mozdíthatnak meg a magyar családi-, mikro-, kis- és közepes vállalkozások érdekében, hogy azok hosszú távon is korszerűen és versenyképesen működjenek.
A kormánynak felelőssége és célja az is, hogy azon vállalkozásokat támogassa, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet végeznek, tartósan teremtenek legális munkahelyeket és hosszabb távon is sikerrel segítik a magyar gazdaság és társadalom fejlődését, illetve amelyek hajlandóak és képesek is elszámolni az adófizetők nekik juttatott pénzével.
Ugrás vissza Ugrás vissza...