Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Korszerű tömegközlekedés a régiókban

Létrehozva: 2007. november 13.
Módosítás: 2007. november 14.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2007. november 13.

A városok gyors, biztonságos tömegközlekedésének, a színvonalas utas-kiszolgálás feltételeinek megteremtését támogatják a régiók ma megjelent pályázati lehetőségei. Mintegy 12 milliárd forint uniós társfinanszírozás segítségével indulhatnak el közösségi-közlekedésfejlesztési beruházások a közeljövőben.

Az elmúlt időszak tendenciája, hogy folyamatosan csökken a tömegközlekedést igénybe vevők száma az autós forgalom javára. Ez a közlekedés zsúfoltságát, a környezet egyre erőteljesebb terhelését eredményezi a nagyvárosok belső területein, pedig a minőségi életfeltételek megteremtése a nagyvárosok kiemelt feladatai közé tartozik. Ennek egyik módja a tömegközlekedés igénybevételének ösztönzése az egyéni forgalommal szemben.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a régiók 60 milliárd forintot fordíthatnak a közösségi közlekedés fejlesztésére az elkövetkezendő hét évben.

Ebből a Dél-Alföldi-, Észak-Alföldi-, Dél-Dunántúli-, Nyugat-Dunántúli-, és Közép-Magyarországi Régió most megjelent pályázati felhívásai mintegy 12 milliárd forinttal támogatják a beruházások megvalósítását. Ez 5-ször több, mint az I. NFT-ben azonos célra rendelkezésre álló forrás volt.

A programok keretében lehetőség nyílik autóbusz pályaudvarok, megállóhelyek építésére, autóbuszöblök, autóbuszsávok kialakítására, utas-tájékoztató, informatikai rendszerek kialakítására, a fogyatékossággal élők autóbusz-közlekedését elősegítő infrastruktúra fejlesztésére. 

A Dél-Dunántúli Régióban jelentős probléma, hogy az országos közúthálózat települési szakaszain áthaladó forgalom megnehezíti a gyalogosok közlekedését. A régió ennek érdekében támogatja többek között gyalogátkelőhelyek építését, forgalomcsillapító eszközök telepítését, csomópontok átépítését.

A Közép-Magyarországi Régió a forgalomirányítási rendszerek korszerűsítésére, parkolók és közlekedési csomópontok-, valamint a dunai közlekedés fejlesztésére hirdetett meg pályázatokat. Az utóbbi program a menetrend szerint közlekedő személyhajók kikötőinek fejlesztésére kínál lehetőséget.

A pályázatok kedvezményezettjei önkormányzatok, a Magyar Közút Kht., közszolgálati szerződéssel rendelkező, 100%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságok, valamint az előzőkkel partnerségben pályázó gazdasági társaságok.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv időszakában a ROP keretében 18 közlekedési projekt részesült közel 2,4 milliárd forint támogatásban.  Új autóbusz-állomás épülhetett többek között Baján és Balassagyarmaton.  Új forgalomirányítási rendszert vezettek be Pécsen, valamint Budapesten a Kerepesi úton új autóbuszsáv segíti a forgalom gyorsabb haladását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...