Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkötötték a támogatási szerződést Kaposvár és Nyíregyháza városrehabilitációjáról

Létrehozva: 2009. november 26.
Módosítás: 2009. november 26.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 26.


Megújuló városok az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében

A mai napon írták alá két megyei jogú városunk, Kaposvár és Nyíregyháza funkcióbővítő városfejlesztéséről szóló támogatási szerződését. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007-2013 között 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára. Ebből a 2007-2010-es időszakban a pályázatos és kiemelt projektek közel 200 milliárd forint uniós társfinanszírozásban részesülhetnek, ami közel nyolcszorosa az I. NFT 24,5 milliárd forint értékű, városrehabilitációra fordított támogatási összegének.  

A megyei jogú városok – illetve Budapest – funkcióbővítő és szociális célú városrehabilitációit kiemelt projektek keretében valósíthatják meg. A komponensek meghirdetése óta eltelt mintegy másfél év alatt a megyei jogú városokban jelentős tervezési tevékenység zajlott, amelynek eredményeként eddig 20 funkcióbővítő városrehabilitációs kiemelt projekt akciótervi nevesítésére került sor mintegy 27 milliárd forint előzetes támogatás igénnyel, és több mint 43 milliárd forint tervezett összköltséggel.

Kaposvár Városközpont funkcióbővítő városrehabilitációja 1,1 milliárd forint uniós támogatással valósulhat meg. A projekt célja a belváros gazdaságának és vendégforgalmának élénkítése. Ennek elősegítése érdekében a sétálóövezeti részben az üzletek és vendéglátó egységek teraszosítására és új kiskereskedelmi- és szolgáltató jellegű üzletek kialakítására kerülhet sor, valamint a vállalkozói befektetések ösztönzése is lendületet kap. A gyalogos forgalom növekedését ösztönző, korszerű parkolási lehetőségek biztosítása, közösségi terek, belvárosi hangulatú köztéri elemek megújítása, a belváros kulturális életének élénkítése is a projekt céljai közé tartozik. A városközpont rehabilitációja során a meglévő sétálóövezet kibővítése történik meg. A Városháza épületegyüttese alá kétszintes közhasznú parkoló kerül, ezzel együtt a terület környezetalakítása is megtörténik.

Nyíregyházán a több mint 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével a belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése kezdődhet meg. A projekt számos, jórészt egymásra épülő elemből tevődik össze. Ügyfélszolgálati centrum kerül kialakításra, a református templom kültéri megvilágítása, az ortodox műemlék épület külső felújítása, a Zrínyi Ilona (sétálóutca) burkolatcseréje, és üzletek portáljainak megújítása valósul meg. A Házasságkötő terem és az Anyakönyvi Hivatal épületének és udvarának felújítására is sor kerül.
A projekt keretében a közlekedésszervezési problémák megoldása is megkezdődik. Jelzőlámpás csomópontok kialakítása, kerékpárutak kiépítése és járdák rekonstrukciója indul el. Szökőkútépítésre, parkrendezésre, a zsinagóga előtti köztér felújítására, a Luther tér burkolatcseréjére, fasorrendezésekre, a Nyírvíz Palota homlokzat- és tetőfelújítására, valamint a Skála Áruház homlokzatának felújítására is sor kerül. A projekt második ütemében a Búza téri piaccsarnok felújítása valósul meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...