Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén is látványos családi programokkal készül a kormány az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2010. február 11.


Idén a tavalyinál is több színes program várja a március 15-i nemzeti ünnep rendezvényeinek látogatóit. A főváros különböző pontjain felállított életnagyságú huszárszobrok, történelmi játszóház, Nyitott Filmstúdió, valamint a Nemzeti Múzeum háromdimenziós, térhatású díszkivilágítása is várja a látogatókat a nemzeti ünnepen. A „Március 15. – Közös Tavaszunk” rendezvény programjait a nyílt közbeszerzési eljárás győztese, az Expander 2000 Kft. szervezi meg. A nemzeti ünnep programjai idén a tavalyinál is takarékosabban, a 2009-es rendezvényeknél 30 millió forinttal olcsóbban, összesen bruttó 185 millió forintból valósulnak meg.

A hagyományos ünnepi események – mint a zászlófelvonás, vagy a Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartott előadás – mellett a „Március 15. – Közös Tavaszunk” rendezvénysorozat több, gyerekeknek, családoknak szóló programmal emlékezik meg az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről.

Már az ünnepnapot megelőzően, március 9.-től látogathatják az érdeklődő iskolás csoportok, családok az elmúlt években is nagy sikerű történelmi játszóházat. Ennek részeként március 9-től 14-ig minden nap 10.00 és 14.00 óra között Nyitott Filmstúdió várja a Nemzeti Múzeum kertjébe látogatókat, akik a múzeum lépcsőjén 1848-as, korabeli jelmezekbe öltözve játszhatják el és örökíthetik meg filmen a forradalom és szabadságharc fontosabb eseményeit. A Múzeumkertben emellett naponta 8.00–15.00 óra között az egykori katonaéletre emlékeztető szabadtéri kiállítás, toborzó és táncház is várja az érdeklődőket.

Az idei év különleges látványosságai lesznek a nemzeti ünnep előtt a forgalmas köztereken kihelyezett, az egykori 1848-as huszárezredek egyenruháit viselő életnagyságú huszárszobrok. Március 14-én, az ünnep előestéjén 18.00 és 24.00 óra között a Nemzeti Múzeum homlokzata egy különleges, Magyarországon elsőként alkalmazott, háromdimenziós térvetítési technológia révén mozgó, térhatású díszkivilágítást kap. A vetítés során lobogó nemzeti zászlók, az oszlopcsarnokon átviharzó lovas huszárok, nemzeti jelképek és animációk jelennek meg.

A Roosevelt téren március 15-én 10.00 és 17.00 óra között történelmi játszóház és huszártábor várja a családokat, ahol különféle ügyességi feladatokat oldhatnak meg az erre vállalkozók. Ugyanezen a helyszínen a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai elevenítik fel az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat hadi táborának hangulatát, mindennapjait. A huszártáborban a szolgálatot teljesítő hagyományőrző katonák, lovas huszárok hadi bemutatókon, játékos próbatételeken keresztül mutatják be a ’48-as vitézek hétköznapjait, valamint a huszárélet fortélyaira tanítják a fiatalokat.

A hivatalos állami megemlékezés 2010-ben is a zászlófelvonással és a Kossuth Emlékmű koszorúzásával veszi kezdetét március 15-én 9.30 és 10.00 óra között, amit 10.30 és 12.00 óra között látványos ünnepi szabadtéri előadás követ a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

Március 15-én a Parlamentben vehetik át díjazottak a Magyar Köztársaság kormánya által 2008-ban alapított „Márciusi Ifjak Díj – a fiatal magyar tehetségekért” elnevezésű kitüntetést.

Idén március 15-én takarékossági okokból elmarad a Művészetek Palotájába tervezett ünnepi gálaműsor, így kisebb költségvetésből több lakossági program valósulhat meg.

A Miniszterelnöki Hivatal által idén január elején kiírt „A 2010. március 15-i nemzeti ünnep központi állami rendezvényeinek, valamint 2010. május 31-ig egyéb országos jelentőségű események megszervezése és lebonyolítása” tárgyban indított egyszerű közbeszerzési eljárást az Expander 2000 Kft. nyerte meg. A nyertessel megkötendő keretszerződés része a március 15-i nemzeti ünnep, valamint május 31-ig tartó időszak központi programjai. Idén azonban takarékossági okokból nem kerül megrendezésre a Miniszterelnöki Hivatal május 1-jei ünnepsége, valamint a május 30-i gyermeknapi programok sem.

Ugrás vissza Ugrás vissza...