Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Június óta több mint 140 ezer második generációs biometrikus útlevelet igényeltek

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 13.


2009. november 13-án közös sajtótájékoztató keretében számolt be a második generációs biometrikus útlevél magyarországi bevezetésének eddigi eredményeiről dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, dr. Ignácz István a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke, és Polgár Tibor a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A második generációs biometrikus útlevél kialakítását és hazai bevezetését támogató európai uniós projekt eredményeképpen, 2009. június 28-ától digitalizált ujjnyomatot is tartalmazó útlevél kerül kiadásra Magyarországon.

A júniusi bevezetéstől 2009. október 31-ig 140 758 db második generációs biometrikus útlevél iránti kérelmet nyújtottak be az állampolgárok.

A második generációs biometrikus útlevél projekt keretén belül megteremtődött annak a lehetősége is, hogy a szülő, vagy törvényes képviselő a 14 éven aluli kiskorú számára személyazonosító igazolványt igényeljen.

2009. október 31-ig a nyilvántartási adatok szerint 14 év alatti kiskorú számára 46 608 db személyazonosító igazolványt igényeltek.

A digitalizált ujjnyomatot is tartalmazó, második generációs e-útlevél bevezetésének, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztéseknek célja Magyarország európai uniós tagságából eredő ez irányú kötelezettségének teljesítése volt. A biometrikus azonosítók alkalmazásával az úti okmányok biztonságosabbak a jogosulatlan felhasználással szemben, az okmány és annak valódi birtokosa között ugyanis megbízható és elválaszthatatlan kapcsolat jön létre.

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező 14 év alatti kiskorúak Európa számos országába utazhatnak az okmánnyal, így megszűnik az útlevél elkészíttetésének többletterhe, hiszen számukra a személyi azonosító igazolvány igénylése illetékmentes.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében valósult meg 989 millió Ft-os támogatással.

Ugrás vissza Ugrás vissza...