Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:NFGM: Dinamikus V4 gazdasági együttműködés

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. november 26.


A Visegrádi Együttműködés magyar elnökségi programja keretében 2009. november 26-án, Budapesten gazdasági miniszteri találkozóra került sor, amelyen a szorosabb gazdasági együttműködés lehetőségeit tekintették át a felek. „A mai gazdasági helyzetben nélkülözhetetlen a válságkezelő politikák és álláspontok lehetőség szerinti összehangolása! Ez vezet a régió egészének gazdasági növekedéséhez és az eredményes érdekérvényesítéshez, mind az Európai Unión belül, mind más nemzetközi fórumokon!”- emelte ki Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Magyarország 2009 júliusa és 2010 júniusa között tölti be a Visegrádi Együttműködés elnöki tisztségét. Az érdekképviselet egységben jóval hatékonyabb, ezért Magyarország szorgalmazta, hogy a diplomáciai vetületeken túl nagyobb hangsúlyt kapjon a szakértői munka, a bilaterális egyeztetés, és az egységes álláspont kialakítása minél szélesebb spektrumon.

V4 országok egymás közötti kereskedelmét a gazdasági válság az EU átlagánál jobban megviselte, ezért a miniszteri találkozó az együttműködési lehetőségek intenzív fejlesztésére fókuszált.

A gazdasági kapcsolatok számos területén ― kis- és középvállalkozások (KKV), kohéziós politika, regionális fejlesztés, energia ― már jelenleg is szoros a tagországok együttműködése, ám a lehetőségek még közel sem merültek ki.

Ezért a tárgyalássorozat napirendjén a KKV-k határokon átnyúló tevékenységének támogatása, az adminisztratív terhek csökkentése, a jogszabályok egyszerűsítése, a dinamikus és célirányosabb beruházás-ösztönzés, valamint a V4-térségi klaszter-együttműködési politika is szerepelt.

A találkozó eredményeit a felek nemzetközi dokumentumban rögzítették.

Ugrás vissza Ugrás vissza...