Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Telep-felszámolási program Váralján

Létrehozva: 2008. május 8.
Módosítás: 2008. május 8.
Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
Budapest, 2008. május 8.

A település egészének fejlődése és a hátrányos helyzetűek felemelkedése érdekében, Váralja község önkormányzata 2007-ben nyújtott be sikeres pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz a településen található cigánytelep (Péró) felszámolására. A település összesen 54,3 millió Ft támogatásban részesül a telepen élők lakhatási és foglalkoztatási helyzetének javítására. A támogatás révén kilenc család juthat ingatlanhoz, húsz fő szakképesítést szerezhet, emellett óvodáztatási program indulhat, egészségügyi szűrővizsgálatokat szervezhetnek, a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai támogatására pedig mentor tanárokat jelölhetnek ki. A programot szociális munkás is segíti.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott lakhatási program a telep felszámolása, illetve az ott élők integrált környezetbe történő költözése révén az egész település fejlődését eredményezi, így az minden váraljai lakosnak előnyös. Emellett megszűnik a település kettéosztottsága, és a méltatlan, embertelen körülmények között élő családok és azok gyermekei esélyt kapnak a felemelkedésre, integrálódásra.

A telep-felszámolási országos program 2005-ben indult és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az integrált - azaz nem elkülönített - körülmények közé költözött, és a foglalkoztatási programokban részt vevő családok és környezetük élete jelentősen, mindenki számára pozitívan változott meg. A jövőben induló programok is az integrációt kívánják elősegíteni a lakhatásban, az oktatásban és az élet minden területén. A minisztérium a társadalmi szolidaritás és esélyegyenlőség eszméjétől vezérelve károsnak tart minden olyan kezdeményezést, amely a szegény és roma családok kirekesztését tovább erősíthetik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...