Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Köszönjük Neked, Lengyelország!

Létrehozva: 2006. október 20.
Módosítás: 2006. október 20.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
A Varsói Magyar Kulturális Intézet közleménye
Varsó, 2006. október 20.
Október 23-hoz közeledve, szinte nem telik el óra, hogy Lengyelország valamelyik városában ne ünnepelné(n)k a fenti jelszóval a magyar október évfordulóját. Filmvetítések, tudományos ülések, kiállítások, különböző színpadi produkciók sorakoznak egymás után, s mind, kivétel nélkül a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével.
A filmek között természetesen Mészáros Márta: Temetetlen halott című filmje a sláger. A rendező asszony szinte valamennyi vetítésen részt vesz a film főszerepét alakító Jan Nowickivel együtt, s aktívan bekapcsolódnak a magyar és lengyel történészek szakmai vitájába is. A minapi vetítést Charles Gati professzor is megtisztelte jelenlétével, aki éppen ezekben a napokban tart előadásokat Varsóban.
A forradalom 50. évfordulójára magyar és lengyel dokumentumfilmek is készültek, amelynek szerzői az egész országot bejárják alkotásaikkal.
A legjelentősebb kiállításokra a Magyar Kulturális Intézet – stílszerűen – az ’56-os állapotokat idéző, a belváros kellős közepén épülő új székházában, illetve az előtte lévő téren kerül sor. Pauer Gyula 1956-os installációjának előkészületei élénken foglalkoztatják, és hosszú szemlélődésre késztetik a varsóiak – Intézet előtt elhaladó – tízezreit.
A legnagyobb érdeklődés természetesen a varsói Magyar Kulturális Intézet eddigi talán legnagyobb vállalkozását: az ExperiDance táncegyüttes Krakkó-Katowice-Varsó turnéjának fellépéseit kíséri. Krakkóban és Katowicében már bemutatkoztak művészeink a magyar történelmet feldolgozó „Ezeregyév„ című történelmi szuperprodukciójukkal. A siker garantált, csupán az a kérdés, hogy a közönség hányadik ráadás után engedi az öltözőbe a zseniális táncosokat. S hogy hírük mennyire megelőzte őket, már a hét közepén nem lehetett belépőt szerezni a Varsói Operában szombaton sorra kerülő bemutatójukra.
Ugrás vissza Ugrás vissza...