Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A szerdai MÁV-VDSzSz egyeztetés sem hozott eredményt

Létrehozva: 2008. február 6.
Módosítás: 2008. február 6.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikáció
Budapest, 2008. február 6., 10.30 óra

A MÁV Zrt. kedden délután a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által szervezett sztrájkkal összefüggésben, egyrészt a sztrájk jogellenességének megállapítása iránt, másrészt a Munka Törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének, továbbá rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértése, valamint a sztrájkjoggal visszaélés miatt.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vezetői is aláírták 2006 decemberében a középtávú, 2007-2010 szóló bérmegállapodást, amely tartalmazza azt is, hogy annak megváltoztatására egyik szakszervezet sem kezdeményez munkabeszüntetést.
A MÁV és a szakszervezetek közötti négyéves megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának középértékét, jelenleg 6,25 százalékos keresetnövekedést határoz meg alsó limitként, a vasúttársaság pedig 6,9 százalékot ajánlott meg.
A MÁV Startnál ugyan nincs bérmegállapodás, de a cég egyoldalúan végrehajtotta a 6,9 százalékos béremelést. A fentiek miatt pedig a négyéves megállapodásban rögzített keresetnövekedést is meghaladó mértéken felüli további követelés a MÁV álláspontja szerint jogszerűen nem támasztható.

Ugyanakkor egy másik kereset is a Fővárosi Munkaügyi Bíróság előtt van, melynek elbírálásánál soron kívüli eljárást kért a Bíróságtól, figyelemmel a kiemelkedő társadalmi érdekekre. A MÁV azt kéri, hogy állapítsa meg a bíróság a sztrájkjoggal való visszaélést, mert a VDSZSZ vitatja azt, hogy a munkahelyre és az iskolába történő utaztatás közszolgáltatás része lenne.

A vasúttársaság a keresetben a VDSZSZ esetében rendeltetés ellenes joggyakorlás megállapítását kéri a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól. A MÁV sztrájktörvénnyel ellentétesnek tartja a VDSZSZ álláspontját, tekintettel arra, hogy a törvény a társadalmi közszükségletet ellátó munkáltatóknál írja elő a még elégséges szolgáltatás biztosítását.

A vasúttársaság álláspontja szerint a iskolába és munkába járás biztosítása az alapvető társadalmi közszükségletek körébe tartozik, vagyis a még elégséges szolgáltatásoknak ezt biztosítani kell. A MÁV szerint a VDSZSZ gördülő sztrájkja lehetetlen helyzetbe hozza az utas tájékoztatást. A vasúttársaság a szakszervezet miatt nem tudja értesíteni kellő időben az utasokat, ezért a MÁV kéri a bíróságtól, hogy a gördülő sztrájk alkalmazását a sztrájkjoggal való visszaélésnek minősítse.

A MÁV Zrt. és a VDSZSZ közötti szerdai egyeztetésen sem született megállapodás, a tárgyalás következő fordulójára február 8-án, pénteken 10.00 órakor kerül sor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...