Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Elindult a viharjelzés a tavakon

Cikk:

Megkezdődött a viharjelzési szezon a magyarországi nagytavakon. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Obszervatóriuma adja ki a Balatonra, a Velencei- és a Tisza-tóra. A meteorológiai és műszaki fejlesztéseknek köszönhetőn az idei szezontól részletesebb előrejelzésekre lehet számítani a Balatonnál.

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a szezon alatt teljes körű tájékoztatást nyújt a balatoni időjárás pillanatnyi állapotáról, különös tekintettel a szélre. Emellett előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárásról, szükség esetén viharjelzéseket ad ki a tavakra.

Az eddigi kettő helyett mostantól három medencére bontva ad viharjelzést az OMSZ a Balatonon. Ez azt jelenti, hogy a szélviszonyok pontosabb meghatározásával akár eltérő fokozatú jelzések is kiadhatók a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugatira, a Fonyód és Tihany közötti középsőre és a Tihanyi-félszigettől keletre fekvő medencére. Így csak azokon a területeken lesz riasztás és korlátozás, ahol feltétlenül szükséges.

Szintén újdonság, hogy az idén már a balatonihoz hasonló jelzőlámpák működnek a Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. A fényjelző rendszernek köszönhetően a vízen tartózkodókat folyamatosan tájékoztatják az éppen aktuális viharjelzési fokozatról. Az I. fokú viharjelzésnél - azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – legfeljebb 40-60 km/órás, míg a II. fokú viharjelzésnél - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – maximum 60 km/órás széllökésekre lehet számítani.

A Balatont és a Velencei-tavat érintő – folyamatosan frissülő – időjárási információk elérhetők a BM OKF honlapján www.katasztrofavedelem.hu, az OMSZ honlapján www.met.hu, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...