Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tisztítatlan bányavíz került a romániai Visó folyóba Borsabánya közelében

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. április 16.

 
A hazai vízügyi szakemberek három óránként mintát vesznek a Tiszából

A romániai Borsabánya közelében megsérült egy bányavizeket szállító nyomócső, így tisztítatlan, nehézfémtartalmú bányavizek jutottak a Csiszla patakba, onnan pedig a Visó folyóba. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kérésére a vízügyi szakemberek három óránként mintát vesznek a Tiszából, és másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el. A Tisza nagy vízhozama miatt nem valószínűsíthető, hogy a nehézfém-szennyezés magyar területen meghaladja majd a határértékeket.

Ma reggel 10 órakor a román vízügyi figyelőszolgálat a víz elszíneződését észlelte a Visó folyó Majszín (Moisei) szelvényében. Az ezt követő helyszíni szemle során megállapították, hogy Borsabánya bányavidékén – Toroioaga bányánál – kihasadt egy 40 centiméter átmérőjű, bányavizeket szállító nyomócső, és nehézfémtartalmú bányavizek kerültek előbb a Csiszla patakba, majd a Visó folyóba. A szennyezés tovaterjedésének megakadályozása érdekében a román hatóságok elrendelték a vezeték azonnali helyreállítását, és óránként vesznek vízmintát a Visóból. A szennyezést nem zagytározó sérülése okozta, a Visó Moisei-Bistra közötti szakaszán halpusztulást nem észleltek.

A szennyezést az ukrán vízügyi szervek fél egykor észlelték a Visó folyó Tiszai torkolatánál, ez a víztömeg a magyar határszelvényt várhatóan holnap a déli órákban éri el. A Tisza nagy vízhozama miatt nem valószínűsíthető, hogy a nehézfém-szennyezés magyar területen meghaladja majd a határértékeket.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A vízügyi szakemberek három óránként vesznek mintát a folyó Tiszabecsi határszelvényében, az első gyorsteszt nem mutatott ki határérték feletti nehézfémtartalmat.

A Kolozsvári Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság szakemberei a folyamatos monitoring vizsgálati eredményekről továbbra is tájékoztatják a magyar társhatóságokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...