Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország az V. Víz Világfórumon

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 20.


A környezetvédelmi beruházások világszerte enyhíthetik a válság hatásait

A pénzügyi válság ellenére fel kell gyorsítani a környezetvédelmi beruházásokat, mert egészségesebb környezetet biztosítanak, és munkahelyeket teremtenek, így világszerte enyhíthetik a válság hatásait – mondta el Oláh Lajos, a KvVM államtitkára, aki felszólalt az ötödik alkalommal megrendezett Víz Világfórum legmagasabb szintű szakaszának mai megnyitóján. A vízügyi szakma március 16. és 22. között megrendezett nemzetközi találkozójának az idén Isztambul ad otthont.

A világfórum lehetőséget teremt arra, hogy a vízügyi szakemberek, az egyes országok önkormányzati szereplői, a parlamentek képviselői, a kormányzati vezetők, valamint a különböző nemzetközi szakmai és civil szervezetek eszmét cseréljenek a vízzel kapcsolatos kihívásokról, és megoldási javaslatokat tegyenek azokra. A háromévente megrendezett konferencia idei központi témája a vízért való összefogás és a vízkészletekhez való hozzáférés különbségeinek áthidalása. A kormányzati szereplők tanácskozásának végén egy közös nyilatkozatot fogadnak majd el, amelyben megfogalmazzák azokat a célokat és intézkedéseket, amelyek egy fenntartható vízgazdálkodás folytatásához szükségesek.

A fórum legmagasabb szintű szakaszának mai megnyitóján Oláh Lajos, a KvVM államtitkára elmondta: a pénzügyi válság ellenére fel kell gyorsítani a környezetvédelmi beruházásokat, mert egészségesebb környezetet biztosítanak, és munkahelyeket teremtenek, így enyhíthetik a válság hatásait. Az államtitkár hozzátette: nem engedhető meg, hogy víz, mint stratégiai elem az éghajlatváltozás következtében olyan biztonságpolitikai konfliktusok forrása legyen, mint az más energiahordozók esetében már tapasztalható. A hidroszolidatásról beszélve Oláh Lajos a résztvevők figyelmébe ajánlotta a világ legnemzetközibb vízgyűjtőjén, a Duna medencén osztozó 19 ország sikeres együttműködését. Az államtitkár beszédében kiemelte: a medence közepén fekvő Magyarország hét országgal osztozik a vizein, nagy tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi határvízi együttműködésben, és kész ezeket a tapasztalatokat átadni.

Az államtitkár megbeszélést folytatott török kollégájával a két ország közötti környezetvédelmi megállapodásról. Oláh Lajos jelezte: Magyarország kész szakmai segítséget nyújtani Törökországnak, hogy felkészülhessen az uniós környezetvédelmi előírások átvételére. Az államtitkár jelezte, hogy magyar vállalatok is részt vennének az uniós előcsatlakozási program ivóvíz-, szennyvíz-, és hulladékkezelési beruházásaiban.

Az egyhetes szakmai tanácskozás ideje alatt expót és vásárt is rendeznek, ennek keretében kedden magyar üzleti napot tartottak, és egy magyar információs pavilon is várja az érdeklődőket.

Az egyhetes tanácskozáson részt vesz Kóthay László vízügyi szakállamtitkár is, aki a Vízgyűjtő Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INBO) elnökeként számos szekcióülésen elnököl. A szakállamtitkár két és többoldalú tárgyalásokon vesz részt, és találkozik a Víz Világtanács vezetőjével is. A „vízgyűjtőgazdálkodás és határon átnyúló együttműködés szekcióban” Kovács Péter, a KvVM munkatársa előadást tartott a Tisza-völgyi együttműködésről.

Az első Víz Világfórumot 1997-ben Marrakeshben rendezték meg, miután az egy évvel korábban létrehozott Víz Világtanács kezdeményezésére egy globális vízmozgalom kezdett kialakulni. A rendezvény sikerére való tekintettel 2000-ben Hágában; 2003-ban Kiotóban, 2006-ban pedig Mexikóvárosban rendezték meg a fórumot, amely a vízügy legfontosabb nemzetközi eseményévé vált.

Ugrás vissza Ugrás vissza...