Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptemberben VizesKEDDj az Észak-Magyarországon a Vizek Évében

Létrehozva: 2008. augusztus 29.
Módosítás: 2008. szeptember 1.
Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyar Turizmus Zrt.
Kommunikációs Csoport

Budapest, 2008. augusztus 29.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008-as Vizek Éve kampányának harmadik szakaszában a nyári fürdőzések helyszínei után szeptemberben ismét egy turisztikai régiót állít a kampányév középpontjába, és az Észak-Magyarországra csábítja a hazai utazóközönséget. Az egészségturisztikai tematikának megfelelően az év végéig minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik be, és várja kedvezményekkel a vendégeket. Szeptemberben Észak-Magyarországé lesz a főszerep a Vizek Évében.

A magyarországi turizmus időbeli koncentráltságának csökkentése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. 2008-ban egész évben kiemelt hangsúlyt fektet a szálláshelyek hét közbeni forgalmának növelésére irányuló akciók szervezésére. A Vizek Évében két nyári hónap kivételével (július és augusztus) egész évben tart az aktuális régióban a 3=4 akció, amelynek keretében a csatlakozott szálláshelyeken a negyedik éjszakát ajándékba kapják az akcióban meghatározott időszak alatt (hétfőtől csütörtökig) szállást foglaló vendégek. A szálláshelyek mellett a 3=4 kedvezményt fürdőbelépők vásárlásakor is igénybe vehetik a vendégek.

Szeptemberben VizesKEDDj az Észak-Magyarországon!

Az észak-magyarországi régióban 50 szálláshely kínál egész szeptemberben kedvezményes ajánlatokat a Vizek Éve akció keretében. A 3=4 akciót a Társaság kibővítette a régióban, és az éttermek, valamint fürdőhelyek bevonásával meghirdette a VizesKEDDj akciót is, amelynek keretében a csatlakozó szolgáltatók - 12 étterem és 4 fürdő -  minden kedden fél áron biztosítják szolgáltatásaikat. Így a vendégek a fürdőzést összeköthetik egy kellemes és kedvezményes vacsorával. Az akcióra a Társaság az ország több pontján elhelyezett 30 db óriásplakáttal hívja fel az érdeklődők figyelmét. Az óriásplakáton az egri vízilabda csapat 4 játékosa - Szécsi Zoltán, Biros Péter, Varga II. Zsolt, Hegedűs Gábor - csábítják Észak-Magyarországra az utazókat. A híres sportolók mellett a régió neves fürdői is szerepelnek a plakátokon.

Az óriásplakát képe már a nyár folyamán látható volt az akcióhoz csatlakozott fürdőkben kihelyezett roll-up-okon, illetve molinókon, amellyel a Társaság a régióban nyaraló vendégeket ösztönözte a szeptemberi visszatérésre. A kép különböző ajándéktárgyakon - póló, bögre, strandtáska, strandjáték, autós szélvédő árnyékoló - is megjelenik.

Az MT Zrt. egy akciós ajánlatokat tartalmazó füzetet is összeállított, amelyet a Nők Lapja összes előfizetője kézhez kap, valamint az ország nagyobb Tourinform irodáiban, a régiós Tourinform irodákban, továbbá a Vizek Évéhez csatlakozott szolgáltatóknál szerezhető be.

A 3=4, illetve a VizesKEDDj akciókhoz csatlakozott szolgáltatók listája a www.vizekeve.hu, valamint a www.nordtur.hu oldalakon érhető el.

További akciók az észak-magyarországi régióban:

A Vizek Éve kampányévhez szorosan kapcsolódó Észak-Magyarország titkai akció keretében a Társaság a régió fürdőire, wellness-szállodáira, klimatikus gyógyhelyeire és természetes vizeire irányítja az utazók figyelmét. Az egész éven át tartó kampányhoz tíz helyszín csatlakozik a régióban. A játékos kedvű utazóknak először a www.vendegvaro.hu turisztikai portálon egy internetes játék során kell megfejteniük a helyszíneket, majd a régió honlapjáról, a www.nordtur.hu oldalról egy gyűjtőlapot kell letölteniük. Ezt követően útra kelhetnek, hogy bejárják a régiót. A helyszíneken kapott matricákat a gyűjtőlapon összegyűjtve, és a régiónak visszaküldve a játékosok az év végén értékes nyereményekért játszhatnak. Az akció célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek Észak-Magyarország turisztikai kínálatával és növekedjen a régióban eltöltött vendégéjszakák száma.

Szintén egész éven át tart a „Legyen képben Észak-Magyarországon" elnevezésű akció, amelynek keretében a Társaság kellemes kirándulásra és egy kis játékra hívja az utazókat. Az MT Zrt. készített egy füzetet, amelyben hat turisztikai célpont - Eger és környéke, Gyöngyös és a Mátra, Szécsény-Hollókő-Ipolytarnóc, Miskolc és környéke, Aggtelek és térsége, valamint Tokaj és térsége - egy-egy fotója szerepel. A fényképeknek azonban hiányzik egy részlete, ide az utazóknak saját fotóikat kell beragasztaniuk. A szerencsés utazók, akik visszaküldik a régiónak a saját fotókkal kipótolt füzetet, az év végén értékes jutalmakban részesülhetnek. A füzetet az ország nagyobb Tourinform irodáiban, az Est Lapok lerakóhelyein találhatják meg az érdeklődők, valamint a régió honlapjáról, a www.nordtur.hu oldalról is letölthetik. A fényképeken szereplő úti célok elérésében a füzetben szereplő ajánlott útvonalak, a szálláskeresésben pedig egy vidám fickó, Fapados Áron segíti az utazókat, akiről bővebben a www.fapadosaron.hu oldalon tájékozódhatnak.

A régió legfőbb vonzerői:

Észak-Magyarország az egyensúly vidéke. Az utazó itt mindent megtalál, ami a kikapcsolódását szolgálja: érintetlen természetet, csodálatos történelmi és kulturális értékeket, gasztronómiai csodákat és számtalan gyógyító forrást.

Gyógyító vizeink:

Az észak-magyarországi régió gazdag gyógy- és termálvíz készlettel rendelkezik. A Miskolctól 6 km-re fekvő miskolctapolcai Barlangfürdő Európában egyedülálló barlangi medencerendszere különleges élményt nyújt. A Barlangfürdő természetes járataiban fürdőzve mozgásszervi, légzőszervi, szív, gyomor-, bél- és érrendszeri betegségekre lelhetnek gyógyírt a látogatók. Az Eger patak mellett egy gyönyörű parkban található az Egri Termálfürdő és Törökfürdő. Ősplatánjai, ciprusai több száz évesek, a díszmedencékben pedig trópusi eredetű növények és állatok láthatók. A Törökfürdőt az 1600-as évek elején még maguk a törökök építették, és máig őrzi a kor jellegzetességeit. Az itteni gyógyvíz segíti a mozgásszervi betegségek, az izületi kopások és gyulladások, valamint a gerinc betegségeinek gyógyulását. Eger közvetlen szomszédságában, Egerszalókon egyedülálló látványt nyújt a gejzírként feltörő 68 0C fokos hőforrás, és a víz által kialakított különleges mészlerakódások. A településen gyógy- és wellnessközpont várja a pihenni és gyógyulni vágyókat. A kénes tartalmú termálvíz tette híressé a mezőkövesdi Zsóry-fürdőt, amely a vérkeringésre, az izületi bántalmakra hatásos. A bogácsi fürdő medencéit is hasonló összetételű vize miatt keresik fel évtizedek óta egyre többen. Érdemes ellátogatni a Bükk hegység lábánál fekvő kis üdülőfaluba, Bükkszékre is, ahol a Salvus gyógyvíz mind fürdő- mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek kezelésére.

Akik inkább aktív kikapcsolódásra vágynak, a régió azok számára is számos lehetőséget nyújt. Az észak-magyarországi vízivilággal számos vízitúra keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a Tisza, a Bodrog, a Hernád, a Sajó és a Bódva vízi útjain. A festői táj, a csend és a nyugalom lelki békével ajándékozza meg az evező turistát. A régióban található számos tóban és víztárózóban a horgászok jó eséllyel vethetik ki a horgukat.

Természeti és kulturális örökség:

Észak-Magyarországon három világörökségi helyszínt kereshetnek fel az utazók. Hollókő ófaluja 58 védett épületet foglal magába, amely megőrizte XV. századi faluképét. A település Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen meghagyott műemlékegyüttese. 1995 óta szintén a Világörökség részét képezik az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai, amelyek magukban foglalják hazánk legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangját a Baradla-barlangot. Alig akad olyan ember, aki ne hallott volna a tokaji aszúról, az egyik leghíresebb magyar termékről. A Világörökségi Listán jegyzett Tokaji Történelmi Borvidék szőlővesszeiről nemzeti himnuszunk is megemlékezik. Igazi hungarikum a matyó népviselet és hímzés is, amelynek jellegzetes színeivel és mintáival Mezőkövesden ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Eger a diákok és a tüzes vörös borok hazája. A várból, amely a török elleni küzdelem fontos állomása volt, csodálatos panoráma tárul az utazók elé. Érdemes kisvasúttal kirándulni a Szalajka-völgyben, és megcsodálni a szilvásváradi Fátyol-vízesést, a kirándulás után pedig megtekinteni a Lipicai ménest. A sárospataki Rákóczi vár az ötszintes Vörös Tornyával, az ország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelye Mátraverebély-Szentkúton, vagy az első teljes egészében nyomtatott, magyar nyelvű bibliáról ismertté vált Vizsoly csak egy-egy szelete a régió gazdag turisztikai kínálatának. Észak-Magyarország különlegességei azonban ezzel nem érnek véget: Somoskőn a csaknem 500 méter magasságból kihajló mintegy 16 méter hosszú bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el. Ez a látványosság Szicílián kívül csak itt található Európában. A régióban van még az ország legkisebb faluja, a mindössze 21 lakóházzal büszkélkedő Szanticska. Sem Európában sem a keleti kereszténység területén nem ismert olyan öthajós sírtemplom, mint a feldebrői altemplom, amely az Aba nemzetség családi monostora és temetkezési helye volt. További érdekességeket tartogat az ipolytarnócai Ősmaradványok Természetvédelmi Területe, ahol cápák, delfinek és krokodilok fogait, megkövesedett fákat, több mint 5000 szubtrópusi, egzotikus levéllenyomatot és 2000 állati lábnyomot tekinthetnek meg az ide látogatók.

 Szeptemberi programajánlatok:

Történelmi séta Egerben, (minden szombaton 10 órakor)

Top borászok az Egri vár tövében, (szeptember 1-7.; 8-14.)

Orgonakoncert a Bazilikában, Eger (hétfőtől szombatig naponta 11:30-kor)

Rákóczi emlékkiállítás, Sárospatak (szeptember 1. - 2009. március 31.)

Mátra Kör Kerékpárverseny, Gyöngyös (szeptember 6.)

III. Császtai Búcsú, Edelény (szeptember 6.)

Burgonyanap, Mátraballa (szeptember 6.)

VI. Kőleveles Fesztivál, Szilaspogony (szeptember 6.)

III. Domoszlói Szüreti Fesztivál és Vidróczki Betyártalálkozó, Domoszló (szeptember 6.)

X. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó, Mezőkövesd (szeptember 6.)

Olaszrizling Fesztivál, Egerszólát (szeptember 6.)

Bányásznap, Gyöngyös (szeptember 6.)

Lőrinci Gulyásfőző Fesztivál, Lőrinci (szeptember 6.)

Kisasszonynapi Szüreti Fesztivál, Szomolya (szeptember 7.)

„MŰVÉSZETEK HÁZbAn, téren", Miskolc (szeptember 9-14.)

Gyöngyösi Szüreti Napok, Gyöngyös (szeptember 12-14.)

Bükki Vadas-Boros Napok Miskolcon, Diósgyőri vár (szeptember 12-13.)

Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, (szeptember 12-13.)

Miskolci Szüretfesztivál és Kézművesvásár, (szeptember 12-21.)

XII. Toldi Napok, Alsótold (szeptember 13.)

Szüreti felvonulás és bál, Herencsény (szeptember 13.)

Szüreti felvonulás és bál, Terény (szeptember 13.)

Országos Történelmi Íjászverseny, Eger (szeptember 13.)

Szüreti Fesztivál Feldebrőn, (szeptember 13.)

VII. Szilvanap, Szilvásvárad (szeptember 13.)

Tokaj-hegyaljai Vigasságok Szüreti Nap, Tállya (szeptember 13.)

Haluskafesztivál, Vanyarc (szeptember 13.)

Felsőtárkányi Rétesnapok, Felsőtárkány (szeptember 13-14.)

Kulturális örökség Napja, Edelény (szeptember 13-14.)

Dédesdi Nemzetiségi Fesztivál, Dédestapolcsány (szeptember 13-15.)

CINEFEST-5 - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja, Miskolc (szeptember 14-21.)

Európai Mobilitás Hét és Autómentes Nap, Miskolc (szeptember 16-22.)

Miskolci Montmarte - Összművészeti Fesztivál - Művészdiákok Utcafesztiválja, Miskolc (szeptember 18-20.)

Eger Ünnepe, Eger (szeptember 19-20.)

II. Palóc Párnafesztivál, Mátraderecske (szeptember 19-21.)

XVIII. Mádi Szüreti Nap, Mád (szeptember 20.)

Magyar Ízek Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál, Kozárd (szeptember 20.)

Különleges Hangszerek Nemzetközi Fesztiválja, Mihálygere (szeptember 20.)

Nádori Szüret, Mihálynádor (szeptember 20.)

Megyenap Balassagyarmaton, (szeptember 20.)

Kulturális Örökség Napjai, Mezőkövesd (szeptember 20-21.)

Rimóc, Szüreti Felvonulás és Borverseny, (szeptember 20-21.)

Egri Szüreti Napok - Szüreti Felvonulás, (szeptember 20-21.)

Magyar Királyok Történelmi Panoptikum, Eger (szeptember 20. - október 5.)

Zenés Irodalmi est a Musica Mansueta Kamarazenekarral, Gyöngyös (szeptember 26.)

100 éves az Eger-Putnok vasútvonal, 100 éves a Szalajka-völgyi kisvasút, (szeptember 27-28.)

Lovasverseny, Mezőnyárád (szeptember 27-28.)

Sárospataki Bornap, (szeptember 27-28.)

V. Szüreti Mulatság, Bogács (szeptember 27.)

Szüreti Felvonulás és Bortúra, Egerszalók (szeptember 27.)

Szüreti Felvonulás és Bál, Szilvásvárad (szeptember 27.)

Szent Mihály Napi Palóc Búcsú, Varsány (szeptember 28.)

További információ az észak-magyarországi és az éves programkínálatról, valamint a régió adottságairól, és turisztikai vonzerőiről a www.vizekeve.hu, illetve a www.nordtur.hu weboldalakon érhető el.

Októberben az egészségturisztikai tematikát folytatva a Dél-Dunántúl turisztikai régió kerül a Vizek Éve kampány középpontjába.

Ugrás vissza Ugrás vissza...