Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Októberben a Dél-Dunántúlé lesz a főszerep a Vizek Évében

Létrehozva: 2008. október 1.
Módosítás: 2008. október 1.
Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyar Turizmus Zrt.
Kommunikációs Csoport
Budapest, 2008. október 1.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008-as Vizek Éve kampányának keretében az év végéig minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik be, és várja kedvezményekkel a vendégeket. Szeptemberben Észak-Magyarországra csábította a Társaság a hazai utazóközönséget, októberben pedig a Dél-Dunántúl turisztikai régió kerül a kampányév középpontjába.

A magyarországi turizmus időbeli koncentráltságának csökkentése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. 2008-ban egész évben kiemelt hangsúlyt fektet a szálláshelyek hét közbeni forgalmának növelésére irányuló akciók szervezésére. A Vizek Évében két nyári hónap kivételével (július és augusztus) egész évben tart az aktuális régióban a 3=4 akció, amelynek keretében a csatlakozott szálláshelyeken a negyedik éjszakát ajándékba kapják az akcióban meghatározott időszak alatt (hétfőtől csütörtökig) szállást foglaló vendégek.

Októberben irány a Dél-Dunántúl a Vizek Évében

A dél-dunántúli régióban 40 település szállodái, kastélyai, panziói, öko-vendégházai, éttermei kínálnak egész októberben kedvezményes ajánlatokat a Vizek Éve akció keretében. A 3=4 akcióra a Társaság - többek között - az ország több pontján elhelyezett 30 db óriásplakáttal hívja fel az érdeklődők figyelmét.

A 3=4 akció kibővítéseként a Vizek Éve kampányhoz csatlakozott szállodákban év végéig meghirdetik a „Fürödjön ingyen Dél-Dunántúl top-fürdőiben" elnevezésű akciót is, amelynek keretében a csatlakozott szállodákban legalább három éjszakát eltöltő vendégek naponta ingyen vehetik igénybe az adott település, illetve a szálloda termál-, vagy gyógyfürdőjét.

A dél-dunántúli szálláshelyek az Üdülési Csekket felhasználó vendégeket is egységes akcióval várják, amelynek keretében az üdülési csekk egy főnek adható maximális értékének megfelelő összegű (69.000 Ft) - több éjszakára szóló szállást és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat (étkezés, programok) tartalmazó - csomagajánlataikat 2 fő veheti igénybe.

A három akcióhoz (3=4, „Fürödjön ingyen Dél-Dunántúl top-fürdőiben" és kedvezményes Üdülési Csekk csomagajánlatok) összesen 147 dél-dunántúli szolgáltató csatlakozott.

Az MT Zrt. a szálláshelyek kedvezményes ajánlatait elhelyezi egy 40.000 példányban megjelenő kiadványban is, amelyet a Nők Lapja előfizetői kapnak kézhez.

Az akciók részletei, valamint a csatlakozott szolgáltatók listája a www.vizekeve.hu, valamint a www.deldunantul.hu oldalakon érhető el.

A régió legfőbb vonzerői:

Gyógyító vizeink:

Dél-Dunántúl gazdag gyógy- és termálvízkészlettel rendelkezik. Európa-szerte ismert Harkány gyógyvizének hatása. A város nemcsak a régióban a legjelentősebb, hanem egyben az ország legnagyobb vízfelületű fürdőlétesítményével büszkélkedhet.
Dél-Dunántúl legújabb és legmodernebb fürdője, valamint a legnagyobb sodrófolyóval rendelkező élményfürdő Barcson található. Csokonyavisontán egy 1943-ban történt olajkutatás során leltek rá a 73 °C-os vízre, amelyről hamar kiderült, hogy gyógyító hatása van. Összetétele egészen rendkívüli, Dél-Dunántúl legsokoldalúbb hatású vizének mondják az orvosok, természetgyógyászok. Dombóvár-Gunarasfürdőn magas fluorid tartalommal rendelkező alkáli-hidrokarbonátos gyógyvíz várja a gyógyulni vágyókat. A kiváló minőségű vízre mintegy 22 különböző gyógyszolgáltatás települt, ezzel a fürdő a régióban, de országosan is a legtöbb fajta kezelést tudja biztosítani vendégei részére. Közvetlenül a Duna partján, a vár alatt fekszik a Dunaföldvári Gyógy- és Strandfürdő, amelynek vizét jó minőségű, 35 °C-os, ásványi sókban gazdag gyógyvíz táplálja. Az ország legnagyobb egybefüggő vízfelületű medencéje Kaposváron található, ahol a 51-53 °C-os hévizet két kút hozza fel 1000-1084 méteres mélységből. Nagyatádon, a „parkok, szobrok és fürdők városában" fúrt termálkút vizét 1906 óta használják fürdőzésre. A fürdő- és ivókúrára egyaránt alkalmas termálvíz az ország legjobb hatású minősített gyógyvizei közé tartozik. Reumatikus betegségek, ízületi panaszok gyógyítására és törések utáni rehabilitációra, nőgyógyászati panaszok enyhítésére és gyomorbántalmakban szenvedőknek egyaránt ajánlják. A városban található továbbá a régió legszebb szabadtéri melegvizes létesítményének tartott termál- és strandfürdő is. Történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett Szigetvár kiváló minőségű gyógyvízzel is büszkélkedhet. A megújult gyógyfürdő a híres Zrínyi-vár közvetlen szomszédságában található. Tamási az országban a legmagasabb sótartalmú gyógyvízzel rendelkezik, az igali gyógyvíznek pedig magas hőmérséklete és nagy sótartalma kelt intenzív biológiai hatást. A gyerekes családok körében igen kedvelt helyszín Sikonda, ahol az élménymedence vízszintje miatt a kisiskolások is biztonságban érezhetik magukat, az ennél is apróbbakat pedig külön medence várja óriási játékfigurákkal.

Természeti és kulturális örökség:

Dél-Dunántúl fő természeti vonzerejét a változatos táj, a hegyvidékek, erdők, folyók, tavak szépsége, az élővilág sokszínűsége jelenti. A festői szépségű ártéri mellékágak ritka vízimadarak élőhelyéül szolgálnak. Az érintetlen természeti tájban a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvezetéses túráin, továbbá kenu-, vagy kerékpártúra során gyönyörködhetnek az ide látogatók. A Gyékényesi tó mélysége és tiszta vize révén a búvárok paradicsoma, nemzetközi versenyek színhelye. Orfű tórendszere nagyon változatos, a beépítetlen környezetű, védett természetű Herman Ottó tótól a homokos partú „kis" tóig, a vízi sportokra alkalmas nagy Pécsi tóig. A közelben több, minősített lovarda is található, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy az utazók a tájat nyeregből szeressék meg. A dél-dunántúli régió számos lehetőséget kínál a horgászni vágyók számára is, az itteni tavak és folyók halállománya igen gazdag.
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén lévő települések 2003-ban együttműködésre szövetkeztek egy nagy ívű turisztikai fejlesztés megvalósításához. Ennek eredménye „A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése" című pályázat, amely 2004-ben készült el, a megvalósítás jelenleg is tart.

Kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik Orfűn a Kemencés Udvar és Tájház, de további látványosság a Malommúzeum és a Vízfő Forrás tanösvénye is. Az Orfűi Lovasnapok, díjugrató versenyek, az öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik Orfűt Baranyában a lovassportok központjává, továbbá lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. A régióban otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is. 10 km-es körzetben termálvizes fürdési lehetőség található Magyarhertelenden és Sikondán, Abaligeten pedig érdemes felkeresni a cseppkőbarlangot  és Denevérmúzeumot.

A dél-dunántúli régió kulturális, tudományos, gazdasági és turisztikai központja Pécs. A város utcáin sétálva 20 évszázad hagyatéka tárul fel. A római kori elődváros nyomai, a 2000 óta UNESCO Világörökség részét képező ókeresztény temető együttes sírkamrái, a Nagy Lajos király által alapított első magyarországi egyetem, a fallal határolt középkori belváros, a török dzsámik és mecsetek, a német polgárházak, a Dóm, a Zsolnay-negyed, valamint a számtalan múzeum (Csontváry Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Amerigo Tot Múzeum stb.) valódi történelmi és kulturális időutazásban részesítik az ide látogatókat.

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A város kulturális turisztikai kínálata azonban már ősztől a figyelem középpontjába kerül. A Magyar Turizmus Zrt. közreműködésében ugyanis hagyományteremtő jelleggel meghirdetik a „Kultúrtél - Pécs" elnevezésű akciót 2008. november és 2009. február között, amelynek keretében Pécs és térségének legjelentősebb látnivalóit, illetve programjait ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel látogathatják meg az érdeklődők. Az akciót a szálláshelyek egységes, ugyancsak kedvezményes, kétéjszakás csomagokkal, az éttermek pedig egységes árú, rendkívül kedvezményes menüajánlattal egészítik ki. A részletekről október második felétől a www.kulturtel.pecs.hu honlapon tájékozódhatnak a kultúra kedvelői.

Októberi programajánlatok:

  • Villányi Vörösborfesztivál, Villány (október 3-5.)
  • Falusi Vendégfogadók III. Országos Sütő-, Főző Fesztiválja, Orfű (október 4.)
  • XII. Országos Népzenei Találkozó és Völgységi Szüret, Bonyhád (október 4-5.)
  • Hőgyészi Szarvasgomba Napok, Hőgyész (október 4-5.)
  • III. Mecsek-Hegyháti Tökfesztivál, Orfű (október 11-12.)
  • Gesztenyés Nap, Kadarkút (október 11.)
  • Pécsváradi Leányvásár, Pécsvárad (október 18-19.)
  • XXIV. Vendel-napi Búcsú, Magyarlukafa (október 26.)

További információ a dél-dunántúli és az éves programkínálatról, valamint a régió adottságairól, és turisztikai vonzerőiről a www.vizekeve.hu, illetve a www.deldunantul.hu weboldalakon érhető el.
Novemberben az egészségturisztikai tematikát folytatva a Balaton régió kerül a Vizek Éve kampány középpontjába.

Ugrás vissza Ugrás vissza...