Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízkárelhárítási gyorsjelentés

Létrehozva: 2006. május 9.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Országos Műszaki Irányító Törzs
Szóvivő
2006. május 9. 7.00 óra
Kulcsmondatok:
- A folyók apadása és a várható időjárás együttesen adja a vízügyi műszaki feltételeit annak, hogy mérsékelhető a készültség a védvonalakon. A Kormány a mai ülésén dönt a veszélyhelyzet feloldásáról és az ehhez kapcsolódó rendkívüli árvízvédelmi készültség megszüntetéséről, visszaáll a vízállásokhoz igazodó készültségi szintek rendszere.  
- A Tisza Szegednél várhatóan ma a III. fokú szint alá apad, ugyanez Szolnoknál a hét második felében várható.  
- Megkezdődött a tönkrement töltések, védművek, mederrongálódások helyreállításának a tervezése  
Meteorológiai helyzet
A Kárpát-medence időjárását a tőlünk északra található anticiklon alakítja, amelynek peremén keleti áramlással már kissé szárazabb levegő érkezik. Az északkeleti szél napközben mérsékelt marad, de a zivatarok közelében erős széllökésekre is számítani kell.  
Vízjárási helyzet
A Tisza teljes magyarországi szakaszán apad. A napi apadás üteme Kisköre alatt Szegedig 12-19 cm. A 6.00 órai vízállások:  
- Szolnok 863 cm (III. fok 800 cm), a tetőzés óta 150 cm-t  
- Csongrád 870 cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 164 cm-t  
- Szeged 858cm (III. fok 850 cm), a tetőzés óta 151 cm-t apadt.  
A Hármas-Körös apad, 600 órakor:  
- Szarvas 787 cm volt a vízállás (III. fok 850 cm), a tetőzés óta már 199 cm-t, az elmúlt 24 órában 12 cm-t,  
- Kunszentmárton 871 cm (a korábbi LNV 987 cm) volt, a tetőzés óta 170 cm-t, az elmúlt 24 órában 15 cm-t csökkent a vízszint.  
Árvízvédelmi helyzet
Folyóink fővédvonalain változatlanul 1112 km hosszon van védelmi készültség.  
- Rendkívüli készültségi fokozat van 710 km védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.  
- III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán összesen 117 km védvonalon.  
- II. fokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán összesen 181 km védvonalon,  
- I. fokú a készültség 104 km hosszon, a Sebes - Körös alsó- és középső szakaszán, valamint a Berettyó alsó szakaszán.  
Jelentősebb intézkedések, események:
Árvízvédekezés négy, a középső és alsó Tisza-völgyi KÖVIZIG védvonalain folyik.  
A figyelőszolgálat mellett a munkák zömét már az ideiglenes védművek bontása teszi ki. A korábban kiépített ideiglenes védművek visszabontása hasonló nagyságrendű munkát jelent, mint megépítésük, amit a védekezésben foglalkoztatottak létszáma is mutat.  
Tekintettel a III. fokot meghaladó vízállásokra, és a töltések állapotára Tisza Szolnok alatti szakaszán és a Körös-zugban a vízügyi osztagok és 370 katona ill. szállítóeszközök készenlétben állnak az esetleges beavatkozásra.  
A Hortobágy-Berettyó Mezőtúri árvízkapu nyitása május 6-án 19:30-kor vált lehetővé. Folytatódott a Mezőtúrnál üzemelő 29 db szivattyú visszabontása. Az Ágotai árvízi vészelzáróművön keresztül folyik a Nagyiváni tározóban és környékén felhalmozódott 64 millió m3 víz fokozatos elvezetése. A Mezőtúri árvízkapu 34 napon keresztül volt bezárva (az eddigi leghosszabb elzárás 2000-ben 25 napig tartott).  
A Kormány várhatóan a mai ülésén elfogadja a veszélyhelyzet feloldásáról és az ehhez kapcsolódó rendkívüli árvízvédelmi készültség megszüntetéséről szóló kormány-előterjesztést, így a rendkívüli készültség 2006 május 9-én 15 órától megszűnik és visszaáll a vízállásokhoz igazodó készültségi szintek rendszere.  
Reich Gyula
szóvivő 
Ugrás vissza Ugrás vissza...