Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkezdődött az idei Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat

Létrehozva: 2010. június 11.
Módosítás: 2010. június 11.
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
Őriszentpéter, 2010. június 11.


Megtalálták az év ökoturisztikai létesítményeit
 
V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára megnyitotta az idei Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot péntek délelőtt, Őriszentpéteren. A Nemzeti Parkok Hete sorozat 2007-ben indult útjára a Magyar Turizmus Zrt-vel karöltve, hagyományteremtő szándékkal azért, hogy a belföldi ökoturizmust fellendítse és a nemzeti parkokat mind szélesebb közönség előtt ismerté tegye. A programsorozat első napján kihirdették az év ökoturisztikai létesítményeit is, látogatóközpont kategóriában a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, tanösvény kategóriában a Katalinpusztai tanösvények nyerte el az első címet.
 
„Paradigmaváltásra van szükség a vidékpolitikában. Célunk a falusi önfoglalkoztatás fejlesztése, az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szervezetek megerősítése és a helyi termékek védelme” - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára péntek délelőtt Őriszentpéteren, amikor megnyitotta a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a természetvédelmi szakterület kezdeményezésére ebben az évben bejegyezték a Nemzeti Parki Termék védjegyet, melynek célja hogy támogassa a helyi termelőket, a helyben élőket, a vállalkozókat, valamint a szolgáltatókat, akik természeti értékekben gazdag területen, hagyományos módon és a természetvédelem érdekeivel összhangban végzik tevékenységüket. A védjeggyel ellátott termékek az értékesítés során kitűnnek a szokványos termékek közül.
 
A megnyitó után Bozzay Andrásné, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője kihirdette a volt környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2010” címmel meghirdetett pályázatának eredményét. A versenyben nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások pályázhattak különféle ökoturisztikai létesítményeikkel, hogy megmérettessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján.
 
A címet két kategóriában osztották ki, látogatóközpont kategóriában az első helyen a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont végzett. A látogatóközpont külső és belső látványában egyaránt különleges építmény. A bemutatáshoz használt interpretációs eszközök fajtái és mennyisége kiemelkedő a hazai bemutatóhelyek között. A kiállítás minden része tartalmaz játékos, interaktív részt, az épület környékén pedig további számos, a természetet bemutató játék van (gólyalabirintus, nagy puzzle kirakójáték, madarakat ábrázoló márvány-dombornyomatok és csúsztatható képek stb.). A verseny második helyezettje a Dráva Kapu Bemutatóközpont lett, a harmadik helyet pedig holtversenyben a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Felső-Kiskunsági Öko-Kiállítóhely szerezte meg.
 
Tanösvény kategóriában első lett a Katalinpusztai tanösvények, mely a Naszály-hegy és a Gyadai-rét gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségét mutatja be. A tájékoztató táblák a természeti látnivalók, érdekességek mellett az emberi tevékenység értékteremtő vagy értékromboló tevékenységét szisztematikusan, vizuálisan is áttekinthető módon mutatják be. A tanösvény útvonalának biztonságos és kényelmes bejárását szolgáló épített elemek közül több művészi igénnyel készült és a tanösvény programjának is része. A bemutatóhelyhez kapcsolódva számos környezeti nevelési programot („Ültess te is erdőt!”, „Ébred az erdő”, „Naszályi kórustalálkozó”, „Újra az iskolapadban, de mégis az erdőben”, „Erdők Hete”) szervez a tanösvény kezelője. 2009-ben madárvédelmi sétaúttal bővült a program, 2010 júliusától pedig már látogatható Magyarország első, kimondottan óvodások számára készült tanösvénye. A kategória második helyezettje a Sas-hegyi tanösvény, a harmadik pedig a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény lett.

A Nemzeti Parkok Hete sorozat június 11–20. között tart. A rendezvény második napján, szombaton Szalafő-Pityerszeren a tíz hazai nemzeti park mutatkozik be, majd hagyományőrző kézművesek bemutatója és vására, „zöld forgatag”, játékos természetismereti és turisztikai vetélkedők színesítik a programot. Idén a rendezvénysorozat új programmal bővül ki; „Magyar Nemzeti Parkok Ízei” címmel tájjellegű ételek kóstoltatással egybekötött bemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Ezen kívül lesz még őrségi „parasztolimpia” is, amelyben a térség települései mérik össze tudásukat tréfás és ügyességi vetélkedőkkel. Egész hétvégén szakvezetéses túrák indulnak „gyalog, kerékpáron és szekéren”, melyek az Őrségi Nemzeti Park csodálatos természeti és kultúrtörténeti örökségét mutatják be.  2010. június 14–20. között valamennyi nemzeti parkban és egyéb védett természeti területen izgalmas programok, ingyenes és kedvezményes túrák, belépési lehetőségek várják a közönséget. A részletes programkínálat, a helyszínek elérhetősége, illetve további információk a www.nemzetipark.gov.hu/mnph oldalon találhatóak.
 
2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma, ez közel 1,4 millió vendéget jelent. A védett természeti területeket (nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek, egyéb ökoturisztikai létesítmények) becslések szerint mintegy 2,5 millióan keresik fel. A látogatószám dinamikus növekedése a bővülő programkínálatnak és annak köszönhető, hogy egyre többen jönnek rá: a különleges szépségű hazai tájak, védett természeti területek vonzó alternatívát nyújtanak a tengerparti üdülésekkel szemben, ugyanakkor színvonalban és árban is versenyképesek, különös tekintettel az ökoturisztikai kínálatra.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...