Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a Vidékfejlesztési Minisztérium kérdőíves felmérése a hazai vetőmag felhasználási szokásokról

Cikk:

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
2011. április 20.


A beérkezett kérdőívek feldolgozása két hetet vesz igénybe. A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőív kitöltésével a tárca pontos, átfogó képet kaphat a termelők vetőmag-felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása.

A gazdafórumokon gyakran találkoznak a minisztérium képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki. Az okok feltárását segítheti a VM által összeállított kérdőíves felmérés.

A minőségi növénytermesztés alapja a megfelelő fajta- és vetőmaghasználat, ezért a tárca arra törekszik, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag jusson a gazdákhoz. A magyar vetőmag nemesítő intézetek célja, hogy a helyi termelési viszonyoknak a legmegfelelőbb vetőmagokat állítsák elő.

A tárca felkérte az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségét, a MAGOSZ-t, a Bács-Kiskun, a Győr-Moson-Sopron és a Pest megyei Agrárkamarát, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) - és a Falugazdász Hálózatot, hogy juttassa el a termelőkhöz a kérdőíveket. A kutatást az MVH honlapjáról is elérhették a gazdák.

A VM támogatásával elindult a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) Vesd bele magad! programja. A mozgalom keretében már 2000 kisiskolás kapott vetőmagot, hogy saját borsót, répát termesszen. Emellett a tárca segíti a Magyar Vöröskereszt nagyszabású vetőmag programját, a Konyhakert Programot, amelynek keretében a segélyszervezet 8000 csomag vetőmagot osztott szét az ország két legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A VM támogat minden olyan kezdeményezést, amellyel az emberek a drága import termékek vásárlása helyett saját maguk termelhetik meg a szükséges élelmiszereket.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...