Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:347 vonat közlekedett délig

Létrehozva: 2008. február 5.
Módosítás: 2008. február 5.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikáció
Budapest, 2008. február 5. 15.30 óra

A MÁV a lehetőségeihez képest - a törvényi és a vasúti előírások betartásával - szervezi napközben is a vonatközlekedést, továbbra is biztosítani kívánja az utasok eljutását. Utazás előtt érdeklődjenek a pályaudvarokon, vagy hívják a MÁVDIREKT telefonszámát: 06-40-49-49-49.

A MÁV-START Zrt-nél az 1838 vezényelt  dolgozó (jegyvizsgálók, kocsivizsgáló) közül 466 fő sztrájkol (25%), 1376 fő dolgozik (75%).

A MÁV Zrt. forgalom-irányítói munkakörben dolgozó nappali 2819 szolgálatra vezényelt közül 213 fő sztrájkol (7,8%), felvette a munkát 2506 forgalmi dolgozó, vagyis a nappali műszakban 91,8 százalékuk dolgozik a MÁV Zrt.-nél. Az adatokból az derül ki, hogy csökken a sztrájkban résztvevők száma.

Közlekedésre kijelölt személyszállító vonat február 5-én 0.00 órától 12.00 óráig: 1450 volt, ebből közlekedett 347 vonat (23,91%). 121 tehervonat közlekedett délig.

A budapesti főpályaudvarok közül valamennyi fogad és indít vonatokat, az elővárosi vonatok egy részét.

Az elővárosban közlekednek a vonatok, általában egy-két óránként, de Budapest-Veresegyház-Vácrátót között továbbra sincs vasúti összeköttetés. Az esztergomi vonalon ritkán, de járnak a vonatok, csakúgy, mint a lajosmizsei vonalon. A Budapest-Vác vonalon óránként-kétóránként megy vonat.

Jelenleg Salgótarjánból Szurdokpüspökiig közlekednek a vonatok. A miskolci területen a mai napon a reggeli munkakezdéskor a kocsivizsgálók teljes létszámmal (16 fő) csatlakoztak a sztrájkhoz. A jegyvizsgálók közül 56 főből 6 sztrájkol,  48 pénztárosból 7 sztrájkol, a gépészet területén 114-ből 9 fő sztrájkol.

Ami a Miskolc környéki közlekedési helyzet illeti, Bz  motorkocsival bonyolítják le a forgalmat Miskolc-Füzesabony, Füzesabony-Hatvan, Füzesabony-Eger, Miskolc-Ózd-Bánréve, Miskolc-Hidasnémeti, Miskolc-Tornanádaska között általában 3 óránként járnak a vonatok.

Debrecenben továbbra sem tudott egyetlen személyvonat sem közlekedni, Nyíregyházáról egy Bz szerelvény eljutott Szerencsig és vissza. A nemzetközi vonatok a határon várakoznak Záhonyban és Biharkeresztesen is. Záhonyban tegnap óta áll a Tisza, Biharkeresztesen a Corona és az Ady. Ezek a vonatok visszaindulnak.  

Szegeden napi 535 vonat közlekedik keddi napokon, a mai napon 12. 00 óráig 222 vonatnak kellett volna leközlekednie sztrájkmentes időszakban, ebből elmaradt: 88 vonat, részlegesen közlekedett 44 vonat, így délig a tervezett vonatok 40%-a közlekedett.

A pécsi területet közlekedését bemutató táblázat: 

Vonal

Helyzet

Budapest-Nagykanizsa

A vonalon forgalmi szempontból a közlekedés szabad, a rendelkezésre álló szerelvények közlekednek a vonalon.

Kaposvár-Siófok

Áll a forgalom, mert Tabon sztrájkolnak.

Kaposvár-Fonyód

 Fonyód - Kaposfüred között közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Bszentgyörgy

Nincs közlekedés, mert Marcaliban  sztrájkolnak.

Nagyatád-Somogyszob

Közlekednek a vonatok.

Budapest-Pécs

Pécsett a kocsivizsgálók sztrájkolnak, forgalmi szempontból a vonalon szabad a közlekedés. A 8007, a  8017 sz. vonatok közlekedtek. Az IC 805 közlekedett. Sárbogárdról közlekedett a 8042. Budapestről még nem érkezett vonat Pécsre.

Kaposvár-Gyékényes

Kaposvár, Beleg, Csurgó és Gyékényes állomáson sztrájkolnak. Dombóvár-Taszár között egy IP-szerelvény bonyolítja a forgalmat, Taszártól-Kaposvárig mikrobusszal szállítják az utasokat.

Sárbogárd-Szfehérvár

Késésekkel, de közlekednek a vonatok.

Bátaszék-Sárbogárd

Közlekednek a vonatok, késések előfordulnak. A Dunaújváros-Cece között közlekedő vonatok is járnak.

Komló-Dombóvár

Nem közlekednek a vonatok.

Dombóvár-Bátaszék

Közlekednek a vonatok a jegyvizsgálóktól függően.

Gyékényes-Pécs

Gyékényestől-Pécsig közlekedik néhány vonat, Gyékényes-Nagykanizsa között is közlekedik egy vonatpár.

Sellye-Szentlőrinc

A pécsi jegyvizsgálók miatt áll a forgalom.

Pécs-Pécsvárad

A pécsi jegyvizsgálók miatt áll a forgalom.

Pécs-Villány-Mohács

Egy-két vonat közlekedik Pécs-Mohács viszonylatban. Villány-Magyarbóly között ma nem közlekedtek a vonatok.

Nyugat-Dunántúlon minden irányból és irányba biztosított a vasúti közlekedés.

A vonatok közlekedését forgalmi területen dolgozók sztrájkja sehol nem akadályozza, azonban Celldömölk és Zalaegerszeg állomáson a jegyvizsgálók közül többen csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, ami miatt nem indul el valamennyi személyszállító vonat. (Zalaegerszegen pl. a jegyvizsgálók 95%-a sztrájkol.) Az átmenő forgalom biztosításához adottak a feltételek. Zalaegerszegen az IC Citadella járatát indítják oda-vissza.

Szombathely állomás nem indít és nem fogad vonatokat, azonban a tegnapi állapothoz hasonlóan, Celldömölk-Budapest és Csorna irányába Vépig, valamint Nagykanizsa irányába Püspökmolnári állomásig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vissza-út is ugyanígy, Vép és Püspokmolnári állomásoktól Szombathely irányába vonatpótló autóbuszokkal megoldott. A vonatpótló autóbuszok Szombathely állomás épülete elől indulnak, 2 db Vép felé, 1 db pedig Nagykanizsa felé.

Szombathely-Kőszeg között a vasúti közlekedés megindult, a folyamatos vonatközlekedés ezen a vonalon ma 17.45 óráig biztosított. A 17.45-kor Kőszeg felé közlekedő járat már nem indul, és azután egyáltalán nem közlekedik a vonat ezen a vonalon, tekintettel a sűrű helyközi autóbuszjáratra. A vonatok indulásáról és érkezéséről Szombathely állomáson folyamatos a hangos utas tájékoztatás

Háttér:

A MÁV Cargo tájékoztatása szerint a kiszámíthatatlan állapotokat eredményező VDSZSZ-sztrájk a MÁV Cargo részére komoly veszteségeket okoz. A korábbi tapasztalatok alapján a sztrájk első napja kb. 60 millió forint veszteséget jelent a legnagyobb hazai árufuvarozó társaságnak, de ez a szám a  továbbiakban meredeken növekszik. Jóllehet a spontán munkabeszüntetés követeléseit nem a MÁV Cargo felé fogalmazták meg, de ennek ellenére az ő szerelvényeiket sem továbbítják. A veszteségeket a többletüzemeltetési közvetlen költségek (kocsibér, pályahasználati díj, trakciós díj) valamint a késedelmes szállítások miatt fizetendő kötbér, és az esetleges alternatív útvonalon való szállítás többletköltsége okozza, amelyeket nem tudnak az anyavállalatnak továbbterhelni.

A közvetlen anyagi kárnál sokkal jelentősebb veszteségként jelentkezik a korlátozott árubiztonság, az ügyfelek megrendülő bizalma, a kiesett üzleti megbízások növekvő száma, és az olyan alternatív szállítási módok előtérbe kerülése, amelyeknek a környezetünkre gyakorolt negatív hatása megkérdőjelezhetetlen. A sztrájknak köszönhetően a vállalat teljes körű áruforgalmi korlátozás kiadására kényszerül - hiszen a határokon már így is nagyszámú leállított szerelvény várakozik -, azaz az adott szállítási útvonalak működőképességétől függően vesznek csak fel áruküldeményt. A sztrájk így nem csak a belföldi szállítás, de a határforgalom esetében is jelentős anyagi károkat és presztízsveszteséget okozhat.

A MÁV csoport napi vesztesége 600 millió forint körül alakul.

A MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. egyben kéri az utasokat, hogy a helyszínen tájékozódjanak a vasúti utazás helyzetéről és a helyettesítő lehetőségekről. A Volánbusz Zrt budapesti vonalain, a Bakony Volán, a Somló Volán, a Tisza Volán, a Kunság és a Balaton Volán Zrt. autóbuszjáratain elfogadják a MÁV-START által kiszolgáltatott január, február havi és január második félhavi, illetve február első félhavi dolgozók-, és tanulók bérletét, valamint a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat. Az Agria, a Mátra, a Vértes, a Hajdú, a Hatvan és a Jászkun Volán Zrt. vonalain, csak a meghatározott viszonylatok között utazhatnak vasúti bérletekkel, amelyeket a MÁV-START internetes honlapja tartalmaz (www.mavstart.hu).

A BKV Zrt. menetrendszerinti járatain elfogadják Budapest közigazgatási határáig, illetve onnan a vasúti viszonylatnak megfelelő fejpályaudvarok irányába, illetve irányából közlekedő járműveken az érvényes vasúti bérletet.(metró, villamos, kisföldalatti járművekre nem érvényes)  

A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a VDSZSZ-sztrájk miatt a jegykiadás bizonytalan lesz. A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján (www.mavstart.hu) olvashatók.

GYSEV közlemény:

Továbbra is zavartalanul közlekednek a vonatok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vonalain. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete által 2008. február 4-én határozatlan időre meghirdetett országos sztrájk miatt továbbra is módosított menetrendben közlekednek a vonatok a GYSEV Zrt. vonalain.   A Győr-Sopron vonalon a vonatok a sztrájk ideje alatt Győr-GYSEV Állomásról (Győr Pápa út 1.) indulnak menetrend szerint, valamint oda érkeznek; az InterCity vonatok pedig a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek.  A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról - Acsád, valamint Ják-Balogunyom - vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. Az országos sztrájk miatt a nap folyamán pár perces késésekre lehet számítani! Ezért a GYSEV Zrt. arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint www.gysev.hu honlapon!

Ugrás vissza Ugrás vissza...