Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:„Kánikula”-akció: 319 jogsértő cselekményt derítettek fel

Létrehozva: 2008. július 16.
Módosítás: 2008. július 16.
Forrás: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vám- és Pénzügyőrség
Országos Parancsnok Hivatala
Kommunikációs Osztály
Budapest, 2008. július 16.

A feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés érdekében a Vám- és Pénzügyőrség - és még további hét hatóság - részvételével végrehajtott akciók elsődleges célja a legális gazdasági folyamatok elősegítése, a jogkövető adózási magatartás támogatása, illetve a visszatartó és megelőző hatás az elkövetői kör tekintetében.

A „Kánikula"- akció első két hete alatt lezajlott ellenőrzésekben 1 384 fő pénzügyőr vett részt. Összesen 319 db jogsértő cselekmény felderítésére került sor a pénzügyőrök által, amelyekből legnagyobb számban - 194 esetben - jövedéki törvénysértésre derült fény. Az elkövetett jogsértő cselekményeknek jelentős részét (közel 60%-át) is a jövedéki jogsértések képezik.

A további törvénysértések a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése kapcsán a hamisított, több esetben a környezetre is veszélyes termékek (ruhanemű, alkoholtermékek, parfümök, mosóporok, CD, DVD), illetve a csempészett áruk lefoglalásához, valamint az alkalmi munkavállalók alkalmazását érintő hiányosságokhoz kapcsolódtak. A jogsértések miatt a kiszabott bírságok összege meghaladta a 13 millió forintot.

A tavasszal lefolytatott „Kikelet"- akcióban 1.581 fő pénzügyőr vett részt, és az akció időtartama alatt összesen 630 db jogsértő cselekményt derített fel vámszervezet, amelyekből 142 db képezte jövedéki, és 114 db büntetőeljárás tárgyát. Mintegy 500 személyt és gazdálkodót ellenőrzött a vámhatóság.

Ugrás vissza Ugrás vissza...