Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Teljesült a környezetvédelmi termékdíj 2008. évi bevételi előirányzata

Cikk:


Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága
Budapest, 2008. október 30.
 
KÖZLEMÉNY

31009/123-2008.

A központi költségvetés 20 800 millió forintban irányozta elő a környezetvédelmi termékdíj 2008. évi bevételeit. Az október 20-i bevallási határidőre teljesített befizetések adatait feldolgozva tényként kezelhető, hogy a Vám- és Pénzügyőrség már most, több mint két hónappal az év végi zárás előtt teljesítette az idei bevételi elvárásokat. Október végéig mintegy 21 000 millió forint bevétel keletkezett, amely 1 %-kal haladja meg a teljes évi előirányzatot.     

A bevételek eddigi alakulását figyelembe véve a Vám- és Pénzügyőrség mintegy 24,5 – 25 milliárd forint közötti év végi bevételre számít, amely 4 milliárd forint körüli többletbevételt jelentene a központi költségvetésnek.   

A többletbevétel a vártnál magasabb januári bevételek mellett, az ügyfélkör folyamatos és széleskörű tájékoztatásának, az oktatásoknak, az ellenőrzéseknek, a Termékdíj Stratégiai Bizottság megalakításának és munkájának, a hatékony kommunikációnak, valamint a feladat testület hatáskörébe történő átvételének együttesen köszönhető.   

A július hónapban megkezdett, majd szeptember hónaptól koncentrált erőket felvonultató hatósági ellenőrzések a gazdálkodói kör bővülését, így a bevételek további gyarapodását vetítik előre. Az ellenőrzések során kiszűrt, be nem jelentkezett, és bevallást be nem nyújtó gazdálkodók, az adminisztratív tevékenységek elvégzését (VPID és GLN regisztrációt) követően várhatóan még ebben az évben pótlólag előterjesztik (legalább) a 2008. évi bevallásukat, illetve önellenőrzésüket. A késedelmesen, illetve önellenőrzést követően benyújtott bevallások után megállapított szankció jellegű fizetési kötelezettségek várhatóan a járulékos bevételek – bírság, pótlék – növekedését is előidézik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...