Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodás a szakszervezetekkel – a Vasutasok Szakszervezete visszavonta sztrájkfelhívását

Létrehozva: 2007. december 11.
Módosítás: 2007. december 13.
Forrás: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2007. december 11.

A Kormány nevében tárgyaló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) 2007. december 11-én megállapodást írt alá a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről. A megállapodást a MÁV Zrt. is tudomásul vette.

A sikeres megállapodásnak köszönhetően a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) visszavonta a 2007. december 17-ére meghirdetett sztrájkfelhívását. A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók szakszervezete vállalta, hogy a megállapodásban rögzítettek megváltoztatására sztrájkot nem kezdeményez.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a jelen lévő szakszervezetek közül egyedüliként nem írta alá a megállapodást, sztrájkfelhívását továbbra is fenntartja.

Az aláíró felek megegyeztek abban, hogy a GKM a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007/2008. menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig 2008. május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást. A működési reformról, illetve az esetleges szolgáltatóváltásról további egyeztetésekre kerül sor. Az egyeztetések során áttekintik a 2007 márciusában 14+5 vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait.

A felek a megállapodásban rögzítették, hogy a Kormány az esetleges szolgáltatóváltás és a térségi vasutak kialakítását célzó tárgyalások, pályázati eljárások során kiemelten kezeli az érintett munkavállalók továbbfoglalkoztatását. Az ezzel kapcsolatos valamennyi információt az érdekképviseletek számára átadja.

A felek a jelen megállapodásban foglaltak végrehajtására Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, amely Bizottság az általa elfogadott munkarend szerint működik. A Bizottság minden hó utolsó hetében előre egyeztetett időpontban ülésezik. Az első ülésre 2008 januárjában kerül sor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...