Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a 2008. évi Ybl Miklós-díjakat

Létrehozva: 2008. március 13.
Módosítás: 2008. március 13.
Forrás: Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
2008. március 13.

Dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Fegyverneky Sándor országos főépítész 2008. március 13-án ünnepélyes keretek között átadta az Ybl Miklós-díjakat a Magyar Építészek Házában.

Az államtitkár pohárköszöntőjében hangsúlyozta: megtiszteltetésnek veszi, hogy olyan mérnök-művészeknek adhatja át a díjakat, akiknek kiemelkedő szerepük van a mindennapi élet színterei és az ország-kép formálásában is.

Ybl Miklós-díjban részesülő építészek:

Lukács István okl. építészmérnök

Lukács István és építész társa együttes munkássága példaértékű Budapest fejlődésében. A főváros folyamatos változtatása, a foghíj-telkek beépítése, új irodaházak és lakóparkok tervezése, városi környezetbe illesztése terén kiemelkedő eredményeket értek el. Érdemeiket kiemeli, hogy egy olyan időszakban végzik tevékenységüket, amikor némiképp nehézkes az építészeti minőség biztosítása. Lukácsék megtalálták azt az alkotói módszert, amely a fennmaradás mellett a kellő szakmai színvonal megtartását is biztosítja. Mindezen túl, a lakásépítés terén újszerű beépítési modelleket, struktúrákat dolgoztak ki és alkalmaztak eredményesen. Példamutató építészi tevékenységük elismeréseképpen már eddig is több rangos díjban részesültek.

Nagy Iván okl. építészmérnök

Eddigi munkássága a főváros jelentős pontjain megvalósított nagy irodaházak tervezésében csúcsosodik ki, emellett családi házai is kiemelkedő alkotó készségét mutatják. Épületei jól illeszkednek környezetükbe, belső téralakításuk humánus és nagyvonalú; mentes azoktól a sablonoktól, amely a tömeges méretekben épülő irodaházakat általában jellemzi. Az Építész Mesteriskolában kifejtett oktatói tevékenységgel jelentős részt vállal a fiatalok szakmai továbbképzéséből, ami egyben a közösség iránti felelősségtudatát is mutatja.

Patartics Zorán okl. építészmérnök

Építészi pályafutása kezdetétől tehetségével, a legkülönbözőbb feladatok iránti fogékonyságával, és alaposságával keltett figyelmet. A pécsi Gandhi Középiskola tervezéséért először, a gyulai Főposta tervezéséért másodszor kapott Pro Architectura Díjat. Megvalósult nagyobb munkáit minden esetben országos tervpályázaton nyerte el, emellett pécsi lakóházai is kimagasló színvonalúak. Sokoldalú építészi munkásságának szerves része oktatói és publicisztikai tevékenysége.

Puskás Péter okl. építészmérnök

Változatos építészi munkássága Miskolcra és térségére összpontosul. Megvalósult alkotásai között, az új épületek mellett rekonstrukciók, városi terek és településrendezések is megtalálhatók. A leégett híres miskolci deszkatemplom rekonstrukciójáért Pro Architectura Díjban részesült. Aktív részese a miskolci építész szakmai közéletnek.

Zoboki Gábor okl. építészmérnök

Eddigi építészi pályafutásának csúcspontja a budapesti Művészetek Palotája, amellyel nemcsak országos, de nemzetközi elismeréseket is kivívott. Az építészeti minőség és fantázia tekintetében nem kevésbé jelentősek más megvalósult középületei, lakóházai. Munkássága jól példázza, hogy a kiemelkedő építészeti eredményekhez az alkotói tehetség mellett határozott karakter és sokoldalú műveltség szükséges.

Az Ybl Miklós-díj:

Az Ybl Miklós-díj 1952 óta a tervező-alkotó építészek legrangosabb elismerése, huzamosabb idejű építészeti munkássággal vagy gazdag szakmai életművel lehet elnyerni. A díj olyan személyeknek is adományozható, akiknek a munkássága jelentős hatású az építészet, a szakma egészének fejlődésére, illetve kiemelkedő elméleti oktatói, kutatói és publikációs tevékenységet folytatnak.

Az Ybl Miklós-díj március 15-e alkalmából adományozható. A díjjal emlékérem, oklevél és pénzjutalom jár. 1992-től a vonatkozó miniszteri rendelet szerint évente öt Ybl-díj adható.

Az emlékérem bronzból készül, kör alakú, 60 mm átmérőjű. Egyik oldalán Ybl Miklós dombormű arcképe található, a szélén Ybl-díj felirattal. A másik oldalán vésett felirattal az adományozott neve és az adományozás évszáma található.

Ugrás vissza Ugrás vissza...