Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Komplex gazdaságfejlesztés Záhonyban

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. november 05.

A záhonyi komplex gazdaságfejlesztési program stratégiai célja a vasúti nyomtávváltás miatt megálló áru innen történő elosztása, illetve az érkező nyersanyagok, félkésztermékek helyben történő feldolgozása. Ennek elősegítésére a program keretében számos fejlesztés válik valóra 2010-ig a közlekedési infrastruktúra bővítése, valamint pályázaton elnyerhető gazdaságfejlesztési és képzési támogatások révén. Annak érdekében, hogy a program minél több térségben működő vállalkozást mozgósítson, 2008. november 5-én a szakmai vezetők a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei és regionális tagjainak mutatták be a fejlesztési program elemeit.

Az eseményt Czomba Csaba, a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöke nyitotta meg, majd Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott és Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára tartott előadást.

Az előadásokban elhangzott, hogy az Európai Unió keleti határát három stratégiai szerepű, döntően vasúti szállítási útvonal metszi. Ezek a lengyel határon Breszt, amelyen a vasúti áruforgalom 48%-a, a szlovákiai Ágcsernyő és a magyar Záhony, ahol a vasúti áruforgalom 23-23%-a halad át. A stratégiai szerep két forrásból fakad: egyrészt mindhárom esetben a FÁK országokban alkalmazott „széles" és az Európában általában alkalmazott „normál" vasúti nyomtáv közötti különbség miatt az áru csak átrakás után továbbítható, másrészt 2007 vége óta mindhárom szállítási útvonal itt lépi át a schengeni határt, azaz itt lép be, illetve ki az Európai Unióból.

A gazdaságfejlesztési program által közvetlenül érintett térség 16 település - köztük három város - területére terjed ki, mintegy 220 km²-en. A kormányprogram stratégiai célja - az átrakó kapacitások megtartása és a konténer terminál kapacitás fejlesztése, ROLA terminál beindítása mellett - annak elősegítése, hogy a térségben az Unió határán nagykapacitású áruelosztó központok épüljenek ki a kelet-nyugati áruforgalomban, valamint a keletről érkező nyersanyagok, félkész termékek feldolgozása itt kapjon helyet. E stratégiai cél elérése érdekében a program konkrét elemei tehát a térség fogadókészségének javítását célozzák, mintegy 32,5 milliárd forint uniós támogatás ráfordításával. A távlati célkitűzés az, hogy a program megvalósulásával a fejlesztések újabb beruházásokat vonzzanak majd.

A vállalkozói aktivitást jelzi, hogy a logisztikai, valamint technológiafejlesztési projektek megítélt támogatása 2008. szeptember 1-ig 1,7 milliárd forint volt, amely közel 4,4 milliárd forint értékű projekt megvalósítását teszi lehetővé.

Ugrás vissza Ugrás vissza...