Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fókuszban a magyar kultúra Zaragozában

Létrehozva: 2008. augusztus 25.
Módosítás: 2008. augusztus 25.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
2008. augusztus 25.

Spanyolországban, az Ebro folyó kanyarulatában fekvő Zaragozában megrendezett szakmai világkiállításon a magyar pavilon kiemelt eseménye az augusztus 24-i magyar nemzeti nap volt.

A rendezvény nem csak a magyar kultúra gazdagságát és sokszínűségét mutatta meg, hanem azt is jelezte, hogy Magyarországon nem ismeretlenek, sőt, egyre inkább ismertek az ibériai kultúrák és azok zenéi. A magyar nemzeti napon Sólyom László köztársasági elnök és Diego Lopez Garrido, a spanyol külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkárának megnyitó beszéde után Bartók Eszter és a Hangfestők adtak elő magyar népzenével találkoztatott flamenco és tangó dalokat. A kíváncsiskodók a magyar pavilonnál találkozhattak Nagy Sándor biciklisfutárral, aki 2400 kilométert megtéve érkezett Budapestről Zaragozába azzal a szándékkal, hogy a fogyatékkal élő gyermekek megsegítésére buzdítson.

Kora este Pál István és zenekara szórakoztatta a közönséget, majd a Bíró Eszter Klezmer Band adott nagy sikerű koncertet a Plaza Aragón szabadtéri színpadán az expo látogatóinak ezrei előtt. Szeptember 3-án a főként gyermekek alkotta Csillagszemű Táncegyüttes örvendezteti meg a vásárra látogató színes kavalkádot.

A szeptember 14-ig tartó Zaragoza Expo 2008 vezér-gondolata "a víz és a fenntartható fejlődés". A 105 országot felvonultató világkiállítás így megkülönböztetett figyelmet szentel egyes témáknak, ezek közül Magyarország szempontjából különös jelentőségű "a víz az életért", "a víz, oktatás és kultúra", valamint "a víz és egészség" problematikája.

A tematika szorosan kapcsolódik az ENSZ döntése értelmében a 2005 és 2015 között zajló "A víz az életért évtizede" programhoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...