Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kvótaértékesítés: a spanyol fél elégedett a magyar Zöld Beruházási Rendszerrel

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. december 1.


A spanyol környezetvédelmi minisztérium elégedett a magyar Zöld Beruházási Rendszerrel és azzal, ahogy hazánk a kvótaértékesítésből befolyt összeggel gazdálkodik. A spanyol szaktárca küldöttségét hazánk a héten tájékoztatta arról, hogy milyen klímavédelmi és kibocsátás-csökkentési beruházásokra fordítják a tőlük befolyt összeget. Szó esett egyéb programjavaslatok között a Klímabarát Otthon Programról, amely lakóépületek energiahatékony felújítását célozza és amely pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz.

A spanyol fél örömét fejezte ki, hogy Magyarország 2007-től kezdődően részletesen szabályozta a kiotói kvótakereskedelemben való részvételt és az ebből származó bevételek klímavédelmi felhasználását, így azok teljes egészében rendelkezésre álltak, illetve állnak a Zöld Beruházási Rendszer keretében történő felhasználásra. Spanyolország számára a Magyarországgal kötött szerződés kulcsfontosságú és példaértékű, hiszen elsőként hazánktól vásároltak szén-dioxid kvótákat.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több száz pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos.

Ugrás vissza Ugrás vissza...