Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A zöldtárca folytatja a Zöld Beruházási Rendszert

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. november 24.


A zöldtárca elkötelezett a hatékony klímavédelem mellett, ezt támasztja alá az is, hogy hazánk az elsők között dolgozta ki és indította el a Zöld Beruházási Rendszert (ZBR) és a Klímabarát Otthon programot, ami pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz. E rendszer kidolgozásának köszönhető, hogy a piacon elsőként, másoknál lényegesen jobb áron sikerült kibocsátási kvótákat értékesíteni – ebből származik az a több, mint 28 milliárd forint bevétel, amelyet hazánk maradéktalanul – tehát zárolás nélkül, akár már az idén - klímavédelmi célokra fordíthat, ahogy azt a jogszabály is előírja.

Az ombudsman jelentésében szereplő állítás, miszerint a még el nem adott kvóták bevétel kiesést jelentenek, értelmezhetetlen, hiszen számos más uniós tagállam sem adta el kibocsátási kvótáit, amit hazánknak is 2012-ig kell értékesítenie. Magyarország érdeke az, hogy egy jól működő, kipróbált és valódi kibocsátás-csökkentést eredményező Zöld Beruházási Rendszerrel a háta mögött, jó áron értékesítse a kvótáit, nem cél a minél sietősebb eladás bármilyen áron.

A tárca első lépésként a panelházak energiatakarékossági felújítására hirdetett pályázatot, hiszen egységnyi befektetéssel a régi panel épületek energiahatékony felújításával érhető el az egyik legnagyobb kibocsátás-csökkentés. Panellakások energiahatékony felújítására a zöldtárca új, korábban nem alkalmazott speciális klímavédelmi elemet vezetett be, szigorúan számszerűsített CO2 emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére – azaz a CO2-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant. Szakmailag tehát téves, nem igaz az ombudsmani jelentés azon állítása, hogy a pályázat nem szolgálja a környezetvédelmi célok megvalósulását és hogy a tárca a korábbi panel programhoz képest nem törekszik többleteredmény elérésére az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentése terén.

Több tízezer panellakás felújításával jelentősen csökkenhet hazánk CO2 kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás csökkentés érhető el - összehasonlításként 1 tonna CO2 elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A komplex felújításokkal egy-egy panelház energia költségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák.

A tárca meggyőződése, hogy a Zöld Beruházási Rendszer egy megfelelően működő, hatékony klímavédelmi eszköz. A Klímabarát Otthon panel alprogramját eddig több száz háztartás pályázta meg, milliárdos értékben. A tárca csütörtökön jelenti be a Klímabarát Otthon pályázat folytatását, melyet a hagyományos építésű lakásokra és házakra hirdet meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...